Velsen van vroeger: Noord-Hollandse commissaris baant zich met fiets een weg door boze agrariërs

© Foto Guus Hartendorf

Guus Hartendorf
Santpoort-Noord

Met zekere regelmaat komen boeren op één of andere wijze in actie. Vorige week schreven de agrariërs geschiedenis door vanuit alle windstreken van ons land met ruim tweeduizend tractoren op te trekken naar ’s-Gravenhage. De boeren zorgden met hun voertuigen voor de langste files op het snelwegennet sinds de openstelling daarvan.

Onderweg kregen de boze boeren veel bijval. Her en der in het land zag ik landbouwvoertuigen aan de rand van weilanden geparkeerd staan; goed zichtbaar voor passanten.

Daarbij hing de Nederlandse vlag halfstok én ondersteboven, evenals aan vele boerderijen op het platteland. Duizenden agrariërs verzamelden zich op ’s lands bekendste protestterrein: het Haagse Malieveld.

Vijfentwintig jaar geleden, in september 1994, rijden agrariërs ’s morgens in langzaam tempo van Akersloot naar het provinciehuis in Haarlem.

De file in de ochtendspits groeit tot vijftien kilometer. De optocht van bijna tweehonderd tractors is ongeveer twee kilometer lang. ’Dit bureaucratie’s streekplan knijpen wij fijn’, ‘Streekplan = Diefstal’. En:Dit Streekplan dat nooit, niet zeuren maar scheuren’, staat op diverse borden en spandoeken.

Gemor

De boeren en tuinders morren tegen tal van maatregelen in het Streekplan van de provincie, die vooral in de Kop van Noord-Holland slecht zijn voor de sector. Voor het provinciehuis storten ze een lading zand waarin ze bloembollen poten.

Commissaris der Koningin Jos van Kemenade moet zich met zijn fiets door de agrariërs een weg banen, voordat hij de petitie van de demonstranten in ontvangst kan nemen. Op de foto zijn de boeren met hun voertuigen op de terugweg, over de toenmalige A22 ter hoogte van Santpoort.

Velsen van Vroeger

Velsen Van Vroeger is een wekelijkse rubriek waarin historische foto's worden getoond.

Heeft u foto's van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.