Peuken pulken in Amsterdam: 50.000 in 2,5 uur

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Meer dan 50.000 sigarettenpeuken in 2,5 uur tijd. Dat is de opbrengst van een opruimactie in Amsterdam zaterdag. Een groepje van ongeveer 35 vrijwilligers, begaan met het milieu, heeft peuken geraapt op drie locaties. Omdat veel filters muurvast zitten tussen de stoeptegels, vlotte het werk minder snel dan gedacht. Het grootste deel van de opbrengst willen ze binnenkort overhandigen aan de Tweede Kamer, om aandacht te vragen voor plastic in ons milieu.

Sigarettenfilters zijn moeilijk afbreekbaar en vergaan dus bijna niet, ook al omdat er plastic in zit. Een zware belasting dus voor het milieu. "Een roker denkt dat het allemaal geen kwaad kan om er eentje op straat te gooien. Maar als iedereen dat doet...", legt een woordvoerster uit. Volgens haar was het plan om zaterdag nog veel meer locaties te ontdoen van filters, maar bleek het karwei nogal tijdrovend. Met balpennen moesten de peuken vaak tussen de tegels worden weggepulkt. "En evengoed stonden we echt verbaasd over de enorme hoeveelheid die we binnen zo korte tijd gewoon op straat zagen liggen."

De actie is bedacht door onder meer de organisaties Straw by Straw en By The Ocean We Unite, die zich inzetten tegen plasticvervuiling. Een klein deel (10.000 peuken) gaat naar een recyclebedrijf dat er een surfboard van gaat maken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.