Commentaar: Circuit moet aanbod milieuclubs met beide handen aannemen. Honderd dagen stilte willen we allemaal wel

Rens Koldenhof

Het was een formaliteit, maar toch zal er vrijdag wel een glaasje geheven zijn in Zandvoort nu het circuit officieel een plekje heeft gekregen op de racekalender van de Formule 1. Op 3 mei zal de snelste file van Nederland eindelijk weer te bewonderen zijn vanaf de duintoppen.

De Autosportfederatie FIA is er dus van overtuigd dat Zandvoort in staat zal zijn een Grand Prix te organiseren. Maar zeker is dat allerminst. Zo moet er nog veel gebeuren om voldoende treinen naar de badplaats te laten rijden, zullen buurgemeenten van de badplaats mee moeten werken en zal de gemeente Zandvoort nog wel een paar keer moeten slikken wanneer de rekening toch nog wat hoger uit zal vallen dan aanvankelijk berekend.

Lees ook: Circuit Zandvoort negeert ultimatum milieuclubs, maar wil wel om tafel

Een belangrijke rol speelt daarbij het juridische racetraject wat moet worden afgelegd, voor er aan vertimmering van spoor en het circuit kan worden begonnen. Wil Max Verstappen over acht maanden kunnen starten, moet er veel gebeuren en veel werkzaamheden zijn vergunningplichtig. En dat de rechter in Nederland bereid is werkzaamheden te blokkeren, behoeft na de vernietigende stikstofuitspraak van de Raad van State over stikstof geen betoog.

Het is daarom onbegrijpelijk dat het circuit het ultimatum van de milieuclubs over de races negeert. Zij eisen honderd dagen stilte op en rond het circuit of een structurele vermindering van het geluid met 5 decibel. In ruil bieden de milieuorganisaties aan niet langer maximaal dwars te liggen bij de vergunningen, die het circuit nodig heeft om de aanpassingen uit te voeren. Dat klinkt alleszins redelijk. Een beetje rust rond het circuit willen we allemaal wel.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.