Premium

Column: doe die goudvoorraad niet naar Haarlem!

Column: doe die goudvoorraad niet naar Haarlem!

’Veertienduizend goudstaven van De Nederlandsche Bank tijdelijk naar Haarlem’, kopt mijn krant. DNB is zijn statige Amsterdamse pand aan het verbouwen en de goudvoorraad, ter waarde van 6,4 miljard euro, moet elders worden geparkeerd. De bank zat alleen met een probleempje. Waar laat je zo’n enorme voorraad goudstaven? Plus nog een flinke voorraad eurobiljetten?

Ze hebben nu bedacht dat in de voormalige geldfabriek in Haarlem nog wel plek is in de kelder. Niet doen! Veel te riskant! Ik heb een veel beter idee voor DNB.

Hoezo is het riskant? Ik neem u even mee naar de Tweede Wereldoorlog. Nederland is bezet. De nazi’s roven de hele goudkelder leeg en verkopen 61.000 ton goud aan de gretige Zwitsers. Twee miljard euro foetsie. Alles lag daar namelijk op één plek. Dat moet je dus gewoon niet meer doen, al dat goud voor de grijp, alles bij elkaar.

Mijn idee? Roep het volk te hulp! Geen volk is zo bereidwillig om te helpen als de Nederlanders. De koning zegt dat zelf in bijna elke toespraak. U en ik gaan helpen!

Hoe? Ik heb thuis een kluisje. Veel andere Nederlanders zullen dat ook hebben. Ik wil best anderhalf jaar op zo’n goudstaaf passen hoor. De Nederlandsche Bank hoeft het me alleen maar te vragen. En na de verbouwing geef ik ’m gewoon weer terug.

Ik heb plek voor één staaf. Voor meer goudstaven is mijn kluisje helaas te klein. Maar stel nu dat 14.000 Nederlanders hun eigen kluisje beschikbaar stellen? Da’s dan een mooi gespreid risico voor de Nederlandse staat. Als ik word beroofd, zijn er nog 13.999 staven over. Maar als die Haarlemse goudkelder wordt leeggeroofd, zijn we allemaal zuur.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.