Premium

Mediator Ramona Bleyie uit IJmuiden heeft vaak aan een woord genoeg. ’Mijn taak is om te zoeken naar de belangen achter standpunten’

Mediator Ramona Bleyie uit IJmuiden heeft vaak aan een woord genoeg. ’Mijn taak is om te zoeken naar de belangen achter standpunten’
Mediator Ramona Bleyie ziet vanaf haar raam haar oude werkgever Tata Steel.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

Een grandioos uitzicht vanuit haar raam. Stampende schepen op het Noordzeekanaal en daarachter het imposante complex van Tata Steel.

Op de tafel in de praktijk van Ramona Bleyie staat een miniatuur-uitvoering van een driemaster. „Ik ben gek op alles wat met water te maken heeft.” Sinds begin deze maand heeft de geboren Leidse een onderkomen in de Felisonterminal bij de kop van de haven.

„Dit heb ik altijd gewild. Het is een geweldige locatie”, zegt de eigenares van Mediationpraktijk De Boog. In haar kamer op de derde verdieping ontvangt ze mensen die verwikkeld zijn in een (zakelijk) conflict, een echtscheiding of een ander geschil en tot een oplossing willen komen. „Ik help daarbij en ben als het ware een neutrale partij, een onafhankelijk iemand, die helpt bij dat traject. Mijn taak is om te zoeken naar de belangen achter standpunten.”

Tata Steel

Haar belangstelling voor het vak van mediation, een vorm van conflictbemiddeling, werd gewekt toen ze bij Tata Steel werkte op de afdeling Bedrijfsbeveiliging. „Daar maakte ik mee dat personeelsleden het niet eens waren wanneer zij door deze dienst strafpunten kregen in geval van bijvoorbeeld een verkeersovertreding op het terrein. Ik nodigde partijen uit en dan gingen we in gesprek.”

Toch besloot ze op een gegeven moment franchisenemer te worden bij het landelijk opererende Juristenhuys en gaf vrijwillig juridisch advies in buurthuis de Spil in IJmuiden. Later werd ze zelfstandig mediator. „Daarvoor heb ik opleidingen gevolgd tot registermediator bij de Merlijngroep en heb ik daar mijn specialisatie arbeidsmediation gevolgd. Ik kreeg les in onder andere interventietechnieken en hoe te reageren op bepaalde situaties. Maar het belangrijkste is leren luisteren. Vaak zegt een enkel woordje meer dan wanneer iemand hele verhalen afsteekt.”De liefde voor het water heeft ze van huis uit meegekregen. Ze is opgegroeid in Den Helder en heeft daar ook bij de marine gewerkt. Tot ze zwanger werd en niet meer mocht varen. Later kwam ze bij een advocatenkantoor in de Zuidas te werken en zocht naar woonruimte.

Op haar speurtocht kwam ze ook in IJmuiden terecht. Geweldig, vindt ze het hier. „Ik ben er nooit meer weggegaan.” Inmiddels komt het merendeel van haar klanten uit de vissersplaats. De meeste conflicten gaan over echtparen die uit elkaar gaan.

Als de gesprekken goed verlopen en er een akkoord wordt bereikt, tekenen de partijen een vaststellingsovereenkomst. Of in geval van scheidingen of uit elkaar gaan, een convenant en ouderschapsplan (als er kinderen in het spel zijn). „Ik heb een samenwerking met de Heemskerkse advocaat Nynke Fridsma. Zij stuurt bij familiezaken de stukken naar de rechtbank. Die maakt er een juridisch document van.”

Procederen

Uiteraard kan de hele procedure door advocaten worden behandeld. Maar Bleyie geeft de voorkeur aan mediation. „Het is sneller dan procederen. Maar ook goedkoper. Bij mediation worden er duurzame afspraken gemaakt die bevredigend zijn voor alle partijen. Daarbij komt nog dat bij mediation de communicatie tussen de partijen doorgaans beter wordt en behouden blijft. Zodra advocaten worden ingeschakeld door partijen verslechtert doorgaans de communicatie.”

Wanneer bij een scheiding kinderen in het spel zijn, werkt de IJmuidense mediator volgens het principe van stichting Villa Pinedo. Kinderen kunnen via deze organisatie een buddy krijgen met wie ze kunnen appen over de dingen waar ze mee zitten tijdens en na het scheidingsproces van de ouders. De buddy is een leeftijdsgenoot die weet hoe het is om in hun positie te zitten. Kinderen voelen zich daardoor vaak enorm gesteund, want met hun ouders kunnen ze op dat moment vaak niet praten omdat die met andere zaken bezig zijn.

Niet beschermd

Het beroep is niet beschermd. „In principe kan iedereen mediator worden. Dat is een slechte zaak voor de branche.” Als ambassadrice van de MfN wil zij mensen bekendmaken met het werk van de mediator.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.