Premium

Boer Tom plant de lente

Boer Tom plant de lente
© Foto Erna Faust

Boer Tom (37) is bollenboer en tuinman van het populaire tv-programma ’Eigen huis & tuin’ op RTL4. Tom houdt van het buitenleven en woont samen met Marieke en zoontje Moos in de Kop van Noord-Holland. In Vrij deelt hij zijn kennis op groengebied.

Eerder deze week is door de Nederlandse bollenkwekers het officiële startsein gegeven voor het nationale bloembollenplantseizoen. Je denkt misschien dat ik, als tulpenboer, mijn eigen tuin helemaal vol zet met tulpen. Nou, niet helemaal.

Wees gerust, ik ga ze zeker planten. Maar ik kies juist ook voor bloembollen die op andere momenten bloeien. Bijvoorbeeld krokussen, narcissen, kievitsbloemen en blauwe druifjes. De plekken in mijn tuin heb ik al uitgekozen. Tijd om aan de slag te gaan.

Bloembollen planten is een fluitje van een cent. Vuistregel: plant ze met het puntje omhoog en drie keer zo diep als de bol hoog is. Het is geen exacte meetkunde, dus een paar centimeter dieper in de grond is ook goed.

Oktober en november zijn de ideale maanden, maar je kunt ook in december gerust nog bloembollen planten. Nadat de bollen zich ondergronds hebben geworteld en ontwikkeld, verschijnen dan de groene sprietjes in het voorjaar boven de grond en uiteindelijk de bloem. Wanneer dat is, verschilt per soort. Het sneeuwklokje (Galanthus) en de winterakoniet (Eranthis) zijn er meestal vroeg bij en kunnen al in januari bloeien; sierui (Allium) en Camassia pas eind mei. Met verschillende soorten heb je dus op verschillende tijden bloemen in de tuin.

Wil je kleuraccenten aanbrengen in de tuin? Plant dan bloembollen in groepjes bij elkaar. Ik hou van een natuurlijk effect waarbij je diverse lentebloeiers door elkaar plant. Doe de verschillende bollen in een emmer en meng ze door elkaar. Pak een handje en strooi ze willekeurig uit door de border. Daar waar ze neerkomen, plant je ze in de grond. Een bonte mix lijkt mij het leukst voor het voorjaar, maar natuurlijk kun je ook met een kleurenschema werken.

Ik plant de bloembollen langs de haag, in de border en ook onder het gras. Onder meer in het gazon en op de dijkjes voor het huis. Mijn keuze is gevallen op krokussen, sneeuwroem (Chionodoxa), bosanemonen (Anemone nemerosa), hondstand, blauwe druifjes (Muscari), narcissen en kievitsbloemen (Fritillaria meleagris). Dit zijn allemaal verwilderingsbollen die elk jaar opnieuw tot bloei komen en zich vanzelf uitspreiden over het gazon. Zo ontstaat er een kleurrijk lenteveldje.

Voor het planten gebruik ik gewoon een pootijzer. Daarmee kan je een gaatje in het gazon prikken, vervolgens stop je er een bolletje in en druk je het gaatje weer dicht. Tegen de tijd dat je het haast vergeten bent dat je de bollen hebt geplant, komen de eerste bloemen al uit en dat geeft een heerlijk lentegevoel.

Let er op dat je komend voorjaar wel iets later begint met grasmaaien. Ongeveer zes weken nadat de laatste bloembol is uitgebloeid, zo hebben de lentebloeiers tijd genoeg om via het blad voedingstoffen in de bol op te nemen (voor bloei volgend voorjaar).

Tips

De meeste bloembollen bloeien juist in een periode wanneer er nog weinig kleur in de tuin te bekennen is. Dat is ook nog eens goed nieuws voor bijen en andere bestuivers. Zeker als je weet dat bijen al in februari kunnen uitvliegen op zoek naar voedsel. Nectarrijke lentebloeiers zijn onder meer krokussen, sneeuwroem, blauwe druifjes en bosanemoon.

Wil je een kleurrijk balkon of terras? Plant dan bloembollen in een pot. Zet er herfstviolen bovenop, want dan heb je ook in de wintermaanden kleur. De bloembollen groeien er gewoon doorheen!

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.