Vrij verteld: Mag werkster bij ons bellen?

© Foto 123RF

In Vrij Verteld praten lezers over twijfels en problemen. Vandaag: Is het normaal dat de werkster onze telefoon gebruikt?

Karin (54): „Al tien jaar hebben we dezelfde interieurverzorgster. Nadat ik haar bij toeval via mijn sportclub leerde kennen, komt ze wekelijks bij ons thuis als wij naar ons werk zijn.

Iedere maandag werkt ze dan het huis door. Ze doet een rondje met de stofzuiger, haalt een dweil door het toilet en de badkamer en werkt vaak wat strijkgoed weg. Omdat ze groene vingers heeft, verricht ze soms ook wonderen met planten die onder onze regie zouden verkommeren. Soms - als ze tijd over heeft - lapt ze ook de ramen of sopt ze onze huisbar. Omdat alles altijd lekker schoon is, zijn we heel blij met haar. Hoeveel tijd ze precies werkt, weten we niet eens. Iedere laatste maandag van de maand leggen we haar geld klaar en verder spreken we haar nauwelijks. Kortom: alles gaat eigenlijk altijd op goed vertrouwen.

Dat vertrouwen kwam onder druk te staan toen we vorig jaar in de hal een vlek in het tapijt ontdekten. Mijn man en ik hadden geen idee hoe die was ontstaan, dus vroegen we onze werkster in een briefje of zij hier iets van wist. Haar antwoord kwam ook in een krabbel: er was make-up in haar handtas gaan lekken. Ze beloofde de vlek weg te werken, wat ze ook keurig heeft gedaan.

Maar nu heeft ons vertrouwen opnieuw een deuk opgelopen. Dat komt door een toevalligheid. Vorige week maandag belde ik bij het ontbijt met onze vaste telefoon naar mijn zusje, die voor een kleinigheid naar het ziekenhuis moest. Ik wilde haar even sterkte wensen. Na mijn werk wilde ik haar opnieuw bellen om te horen hoe het was gegaan. Daarom drukte ik de herhaaltoets in. Maar tot mijn verbazing kreeg ik de dochter van de werkster aan de lijn. Dat was een ongemakkelijk gesprekje, want we voelden allebei meteen dat dit toeval iets ontmaskerde wat niet ontdekt had moeten worden: namelijk dat haar moeder haar eerder vanuit ons huis had gebeld.

Mijn man heeft wat gegevens opgevraagd en ontdekte dat onze telefoon regelmatig wordt gebruikt op tijdstippen dat de werkster alleen in ons huis is. Hij vindt dat ik haar daarop moet aanspreken. Niet om die paar centen voor het telefoongesprek, maar omdat ze zonder onze toestemming belt. En ja: ik moet dat volgens hem doen omdat hij zo ouderwets redeneert dat ik de chef ben over het huis en omdat ik de werkster heb aangenomen.

Maar ik twijfel. Waarom zou ik drukte maken om een telefoontje? Die paar centen komen we wel overheen. Los daarvan heb ik geen zin in heibel. We zijn tevreden over haar werk en ik zou het jammer vinden als ze ermee zou stoppen. Want waar haal je dan weer een betrouwbare opvolger vandaan?”

Reacties

Wouter (34):

„Laat toch zitten. Je gaat echt niet failliet van die paar telefoontjes. En reken er maar op dat die dochter dit met het schaamrood op de kaken aan haar moeder vertelt, dus het lijkt me dat het vanzelf ophoudt met die telefoongesprekken.”

Krijn (62):

„Ook al vind je het goed, laat in ieder geval merken dat je het weet. Het is jouw huis en jouw telefoon.”

Karin (58):

„Nee, dit kan je niet toestaan. Ze mag naar mijn idee alleen bellen als er sprake is van een noodgeval. De meeste mensen hebben een mobieltje. Waarom zou je dan de telefoon gebruiken van je werkgeefster? En als je dat doet, is het wel zo netjes om dat even te melden. Dus spreek haar erop aan, want je moet geen vage sfeer creëren.”

Sophie (45):

„Breng het op een luchtige manier ter sprake. Schrijf op je volgende briefje aan de werkster dat je verrast was dat je haar dochter aan de lijn kreeg en ga er verder niet op in. Dan stip je aan dat je op de hoogte bent zonder dat er een ongemakkelijke situatie ontstaat.”

Volgende week:

Kan de buurvrouw

mee met een vriendinnenuitje?

’Met mijn oude schoolvriendin ga ik een weekend weg. Opeens wil ze nu haar buurvrouw meenemen. Dat lijkt me niks, want een onbekende derde tast de intieme sfeer aan, vind ik. Kan ik zeggen dat ik die buurvrouw er niet bij wil hebben?’

Reageren? Of wil je zelf een dilemma kwijt? Mail naar: vrij@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.