Premium

Politie ’jaagt’ op zestig Uitgeestse kinderen. ’Ik heb me alleen maar voor mijn moeder verstopt’

Politie ’jaagt’ op zestig Uitgeestse kinderen. ’Ik heb me alleen maar voor mijn moeder verstopt’
Politieagent Dennie Bronnenberg slaat Seger Hes in de boeien.
© foto Ronald Goedheer
Uitgeest

Dik zestig kinderen waren woensdag op de vlucht voor de politie. Jongerencentrum Zienhouse hield met de politie een ’Politiehunt’. Zeg maar: verstoppertje spelen met de politie.

Jongerenwerker van de gemeente Uitgeest Dimitri van den Berg had tijdens zijn stage ooit een ’Politiehunt’ meegemaakt. ,,Dus heb ik het voorgelegd aan de wijkagent, waar we prima contact mee hebben, en hij reageerde positief.’’ Insteek is dat de politie een groepje kinderen gaat zoeken in een afgebakend gebied.

Wijkagent Frans Pals: ,,Het is de week van de veiligheid, dus dat past mooi. Bovendien is het een leuke manier om ook educatief met de jeugd te werken. Zij leren ons spelenderwijs een beetje kennen.’’ Risico zou kunnen zijn dat ze ook leren dat de politie je niet kan vinden. ,,Klopt, maar waarschijnlijk vinden we ze wel hoor’’, lacht Frans. ,,We bouwen op deze manier al een band met de jeugd op. Het is ook een beetje investeren in de toekomst.’’

Tafeltennis

De zes politieagenten in opleiding die hij heeft meegebracht amuseren zich met de kids met tafelvoetbal en tafeltennis. Een van de kinderen draagt een politiepet. Die heeft hij van agente in opleiding Sofie ’gepikt’.

Ze kan er om lachen, maar pikt de pet wel weer terug. ,,Dit is voor ons ook leerzaam. We zitten nog op de opleiding en leren vandaag in de praktijk een beetje hoe we met de jeugd om kunnen gaan.’’

Voor het spel gaat beginnen worden de kinderen bijeen geroepen. Of ze weten wat de politie doet? ,,Mensen doodschieten’’, roept een jochie. ,,Boeven pakken’’, roept een ander. Met dat doodschieten valt het enorm mee, vertelt de agent, die toevoegt dat hij in 17 jaar nog nooit geschoten heeft. Waarom doen we wat we doen? ,,Voor ons”, zegt een meisje. ,,Omdat mensen stout zijn’’, denkt een ander.

Kids

Dan is het zover, de eersten hollen weg. Het zijn kids in de leeftijd van 11 tot 13, net als de tweede groep. Vanavond gaat een groep vanaf 14 jaar oud nog proberen uit handen van de politie te blijven. Ze mogen zich niet in huizen of auto’s verstoppen, wat jammer is aangezien het werkelijk giet van de regen. Jammer is natuurlijk ook dat de politie echte boeven die beperkingen niet kan opleggen.

Weghollen als ze gevinden zijn, mag ook niet, dat kan gevaarlijk zijn. ,,Het is geen tikkertje.’’ De kids hollen weg. Sommigen vinden het best spannend. Nova (10) gaat zich voor de eerste keer verstoppen voor de politie. ,,Ik heb me alleen nog maar voor mijn moeder verstopt.’’ Wethouder Cecilia van Weel staat tevreden te kijken. ,,Mooi dit. Een leuke manier voor de jeugd om de politie te leren kennen. Het is zelfs best ’bruut’, knipoogt ze.

Even later zijn de eerste drie meiden al gevonden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.