Premium

Scoutinggroep Radboud uit Santpoort-Zuid zet zaag in hulst en eik voor opknapbeurt speelbos

Scoutinggroep Radboud uit Santpoort-Zuid zet zaag in hulst en eik voor opknapbeurt speelbos
Het speelbos van Scouting Radboud wordt de komende jaren opgeknapt.
© archieffoto Remco van der Kruis
Santpoort-Zuid

Het bos van de Scouting Radboud kan wel een opknapbeurt gebruiken. Dus werd er een plan gemaakt en subsidie aangevraagd. De scoutinggroep in Santpoort-Zuid kreeg 5840 euro van de provincie Noord-Holland.

Zaterdag gaat de snoeizaag in de eerste bomen en struiken. ,,We hebben geld, mensen en materiaal om het plan uit te voeren’’, zegt Henriëtte Abbing opgelucht na jaren van voorbereiden. De Santpoortse is voortrekker van het bosteam dat uit zo’n vijftien mensen bestaat.

Drie jaar geleden gaf Henriëtte gehoor aan een oproep van de scouting die op zoek was naar vrijwilligers om het bos te onderhouden. Aan het bos, geschonken aan de scoutingclub door de katholieke kerk in Santpoort-Noord, was jarenlang weinig gedaan.

Henriëtte trok zich het lot aan van het 1,3 hectare grote terrein naast de blokhut aan de Middenduinerweg. ,,Als we niets doen, gaat het niet goed’’, weet ze. ,,Het is een oud hakhoutbos met veel eiken. In de jaren zestig is het in gebruik genomen als speelbos. Om het allemaal wat spannender te maken, is er toen wat meer variatie aangebracht. In het verleden zijn er goede dingen gebeurd, maar het was allemaal een beetje weggezakt.’’

Plan

Aan Groenadvies Amsterdam vroeg ze een plan op te stellen. ,,We willen een meer open, gevarieerder bos. De veiligheid is natuurlijk heel belangrijk, want er spelen kinderen in het bos. Groenadvies Amsterdam vond ons idee zo leuk dat zij gratis hebben geholpen’’, legt Henriëtte uit.

Het adviesbureau kwam met het plan om drie open zones in het bos te maken. Daar worden bomen weggehaald en andere soorten aangeplant, om het bos te verjongen en variatie aan te brengen.

,,Toen we de subsidie van de provincie kregen, was het plan ineens haalbaar. Dat is een ontzettend cadeau. Hierdoor kwamen we ook in een netwerk terecht. Als vrijwilligersgroep werden we lid van Landschap Noord-Holland en zo kunnen wij van hun kennis en materialen gebruik maken’’, vertelt Henriëtte.

Sinds de oproep drie jaar geleden hebben de vrijwilligers van het bosteam al vijftien werkdagen erop zitten. ,,We hebben dood hout en oude omheiningen verwijderd, puin geruimd en sloten leeggehaald. Ons eerste project was een gedenkboom met een perkje voor pastor Fons Captijn. Hij was vertrouwenspersoon van de scouting’’, aldus Henriëtte.

Komende zaterdag is de allereerste werkdag voor het nieuwe plan. Midden in het bos krijgt de eerste zone letterlijk licht. Er worden zeven eiken en esdoorns gekapt, hulst wordt gesnoeid en verwijderd en vogelkers uitgetrokken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.