Luchtkwaliteit voldoet aan wettelijke waarden, maar er is nog geen reden voor tevredenheid

Luchtkwaliteit voldoet aan wettelijke waarden, maar er is nog geen reden voor tevredenheid
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel.
© Foto ANP
IJmuiden

In de IJmond, het havengebied van Amsterdam en de Haarlemmermeer is in 2018 op alle meetlocaties voldaan aan de Europese wettelijke grenswaarden voor luchtkwaliteit. De concentraties fijnstof zouden sinds 2009 in alle drie de regio’s dalen. Dat staat in een rapport dat is opgesteld in opdracht van de provincie Noord-Holland.

De Noord-Hollandse Gedeputeerde Adnan Tekin van Milieu noemt het ’goed nieuws’ dat de luchtmetingen uit 2018 voldoen aan de wettelijke normen. ,,Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Integendeel. Voor een gezond en leefbaar Noord-Holland is het belangrijk dat de luchtkwaliteit uiteindelijk voldoet aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie.’’

Het streven van de provincie om aan deze waarden te voldoen, betekent een aanscherping ten opzichte van de Europese wettelijke grenswaarden. Voor stikstofdioxide werd vorig jaar al in de drie regio’s aan de WHO-advieswaarden voldaan. Voor fijnstof gold dit in mindere mate en voor fijnstof met deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer werden de normen op de meeste meetpunten nog overschreden.

De gemeente werkt samen met bewoners, bedrijven en experts. Zo zijn er in de IJmond-regio al 90 inwoners die met sensoren de luchtkwaliteit bij hun woning meten en daar komen er dit najaar nog 60 inwoners bij. Ook in Zaandam en Buiksloterham gaan inwoners aan de slag met het meten van de luchtkwaliteit in hun leefomgeving.

De GGD Amsterdam voert in opdracht van de provincie metingen uit in de IJmond, het havengebied Amsterdam en de Haarlemmermeer. Hierbij wordt samengewerkt met Tata Steel, Beverwijk, Velsen en Heemskerk. In het havengebied vinden de metingen plaats in samenwerking met het havenbedrijf Amsterdam en de gemeente Zaanstad.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.