Premium

App geeft gehandicapten informatie over de toegankelijkheid van gebouwen in Velsen

App geeft gehandicapten informatie over de toegankelijkheid van gebouwen in Velsen
Leo Veldhuisen (links) en Max Stork (midden) bekijken met Janneke Schijven van Ongehinderd hoe toegankelijk de Albert Heijn in IJmuiden is.
© foto United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

Leo Veldhuisen wipt zijn rolstoel soepeltjes over de drempel van fotostudio Ton Anderson in IJmuiden. Verder komt hij niet. De paar traptreden in de winkel vormen een flink obstakel. Maar mocht hij een pasfoto willen, dan brengt Anderson de camera gewoon naar hem toe, belooft de fotograaf.

Met de slechtziende Max Stork uit Velserbroek beoordeelt Veldhuisen de winkels naast het stadhuis op hun toegankelijkheid. Zij doen mee aan de allereerste Ongehinderd Testdag in de gemeente Velsen.

De testdag is een initiatief van de gelijknamige, landelijke organisatie Ongehinderd die zich inzet voor mensen met een beperking. De organisatie heeft onder meer een app ontwikkeld die gehandicapten informeert over de toegankelijkheid van gebouwen, winkels, horecagelegenheden en attracties in heel Nederland.

In een bijeenkomst op het stadhuis gistermiddag, waarvoor enkele mensen met een beperking waren uitgenodigd, lanceerde wethouder Marianne Steijn de Velsense pagina op de Ongehinderd app. Inmiddels is er over vijftig Velsense locaties informatie in de app te vinden.

De wethouder is zich ervan bewust dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om gemakkelijk ergens heen te kunnen.

,,Maar iedereen doet mee, is mijn mantra. Ik wil letterlijk en figuurlijk drempels wegnemen. Dat doet de gemeente door informatie beschikbaar te stellen en daaraan kan de app een bijdrage leveren. Ook willen we bewustwording creëren en is het belangrijk dat openbare ruimten toegankelijk zijn voor iedereen’’, zegt Steijn bij de lancering van de app.

Bevindingen

Nadat de app is geactiveerd, waaieren de genodigden in groepjes over het centrum van IJmuiden uit.

In rolstoel of scootmobiel of met blindegeleidestok maken zij een tocht langs de winkels en horecagelegenheden aan de Lange Nieuwstraat, in de Velserhof en op het Marktplein. Hun bevindingen over de toegankelijkheid kunnen ze meteen in de Ongehinderd app zetten.

Leo Veldhuisen en Max Stork duiken de Albert Heijn tegenover het stadhuis in. ,,Als mijn vrouw hoort dat ik in de supermarkt ben... Ik heb een hekel aan boodschappen doen. In mijn hele leven ben ik hier misschien twee keer geweest’’, grapt Veldhuisen.

Janneke Schijven van de organisatie Ongehinderd gaat met ze mee. Op haar klembord zitten formulieren met standaard vragen. ,,Is de entree ruim genoeg voor een rolstoel?’’, vraagt ze. Ja.

,,Gaan de deuren automatisch open?’’ Ja.

,,Ruime gangpaden?’’ Ja.

,,Is de informatie in de winkel duidelijk en begrijpelijk?’’ ,,Nee’’, antwoordt Max Stork. Hij is slechtziend en kijkt door een tunnel. ,,Ik kan de teksten niet lezen. Dat is een probleem voor mij.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.