Premium

Horendol van heien en boren. Overlast van bouwwerkzaamheden in Haarlem-Schalkwijk: ’We trekken het niet meer’

Horendol van heien en boren. Overlast van bouwwerkzaamheden in Haarlem-Schalkwijk: ’We trekken het niet meer’
© Illustratie Freek Kroon
Haarlem

Horendol worden ze van al het gehei en geboor rond hun appartement bij het Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem. „We worden ’s morgens om zeven uur wakker van het gedreun en geboor. Vooral van dat boren wordt je helemaal gek. We trekken het niet meer”, zeggen Annelies en Kees Filius. „En het gaat nog jaren duren ook.”

Ze wonen sinds een jaartje in de ronde woontoren Twister in het Aziëpark, pal naast het winkelcentrum. Daar is onlangs begonnen met de grote uitbreiding van het winkelcentrum, waarvoor de nodige betonpalen in de grond moeten worden geslagen.

Aan de overkant van de Aziëweg wordt het rijtje oude flats voorzien van een extra isolerende gevel, daarvoor worden gaten geboord in de bestaande gevel. „Dat levert heel irritante geluidsoverlast op”, verzekert Annelies. „Het lawaai van Schiphol is er niks bij”, zegt ze.

„We zijn hier komen wonen omdat we nergens anders in Haarlem een woning konden vinden. We waren blij dat we in dit huurappartement terecht konden”, zegt Kees. „Maar we worden nu op de proef gesteld. Het appartement heeft vierlaags isolatieglas, daar gaat de herrie gewoon doorheen.”

Zijn vrouw heeft oordoppen op maat laten maken, maar het slaaptekort begint haar nu op te breken.

„Je gezondheid gaat achteruit. Ik ben bij de huisarts geweest, die wordt overstelpt met soortgelijke klachten. Het is over drie maanden echt niet klaar met de overlast, zoals wordt gesuggereerd door de gemeente. Het gaat nog jaren door met bouwen in Schalkwijk, het is zo veel wat hier allemaal nog gaat gebeuren. Wij hebben net als veel andere bewoners in deze buurt niet de mogelijkheid de herrie te ontvluchten.”

Optelsom

Ze hebben hun klachten kenbaar gemaakt bij de gemeente, via de website.

Kees: „Simpele vragen, maar we hebben nog steeds geen antwoord gekregen. De gemeente is niet aanspreekbaar. We snappen dat er moet worden gebouwd, onze zoons zijn ook op zoek naar woonruimte in Haarlem. Maar waarom informeert de gemeente ons niet beter over wat er gaat gebeuren en wanneer? Dan maken ze het iets dragelijker voor ons. Waarom beginnen ze niet om acht of negen uur met heien? Waarom mag het ook op zaterdag? Gelukkig stoppen de bouwvakkers hier om vier uur.”

Annelies wijst naar Amsterdam waar een scanauto rond rijdt die geluidsoverlast meet.

„Dat kan in Schalkwijk toch ook? Want het gaat hier om een optelsom van het heien, het boren en het drukke autoverkeer. Veel herrie tegelijkertijd. De winkeliers werden ook gek van het heien, de flessen stonden te schudden in de schappen. Laten ze pauzes inlassen, dan kan ik een uurtje slapen als het even stil is. Of stel een geluidsarme ruimte beschikbaar waar je rustig kunt werken, een vluchtplek. Maak een meldpunt of kom als gemeente eens binnen kijken bij de mensen. Bouwen is prima en nodig maar bewaak als gemeente de grenzen van wat mensen aankunnen.”

Mantel

Volgens een woordvoerder van de gemeente verloopt de bouw volgens de regels. Die staan bouw- en sloopwerkzaamheden tussen 7.00 en 19.00 uur toe. De geluidsbelasting wordt weliswaar niet gemeten, maar de toegestane normen worden volgens de woordvoerder bij de heiwerkzaamheden niet overtreden, temeer daar de heistellingen zijn voorzien van een speciale geluidsisolerende mantel.

„Dat helpt wel maar zal niet alle overlast wegnemen. Er zijn twee heistellingen ingezet juist om deze fase van de bouw te bekorten. We snappen dat bewoners er overlast van ervaren, dat kunnen we helaas niet voorkomen.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.