Premium

Stijn Mul (19) uit Bloemendaal is beste freestylekiter van Nederland: ’Het geeft een geweldig gevoel’ [video]

Stijn Mul (19) uit Bloemendaal is beste freestylekiter van Nederland: ’Het geeft een geweldig gevoel’ [video]
Nederlands kampioen Stijn Mul zweeft hoog boven het Markermeer bij Schellinkhout.
© Foto Watersportspics / Reinout Smit
Bloemendaal

Op zijn vijfde stond hij al op een surfplank, sinds vorige maand mag de negentienjarige Stijn Mul uit Bloemendaal zich de beste freestyle kiter van Nederland noemen.

Wat freestyle kiten inhoudt? ,,Het gaat om het technisch uitvoeren van een sprong boven het water. Je trekt de kite iets omhoog zodat je over het water zweeft en tegelijkertijd maak je een salto met je board”, legt de 19-jarige student commerciële economie uit.

Eind vorige maand was het Nederlands kampioenschap in het Friese Workum. In de finale stond Mul tegenover drie anderen. Waar zijn surfmaatjes, Rens van der Schoot. De finalisten mochten zeven sprongen maken waarvan de vijf beste werden beoordeeld door een jury.

Mul had al vijf goede sprongen geland en twijfelde wat hij in zijn laatste sprong moest doen: een zeer technische en moeilijke sprong of juist ééntje die hij tot in de puntjes beheerst?

,,Ik overlegde met twee vrienden aan de kant. Zij adviseerden om het niet te moeilijk te maken. Ik deed dus een sprong die ik goed beheers. Ik landde hem perfect. Het was te gek, alle mensen aan de kant juichten. De kitesport is een klein wereldje, dus er waren veel vrienden van mij toen de jury bekendmaakte dat ik kampioen was geworden. Een mooi moment.”

Stijn Mul (19) uit Bloemendaal is beste freestylekiter van Nederland: ’Het geeft een geweldig gevoel’ [video]
Stijn Mul.
© Foto Watersportspics

Aan het kampioenschap ging een lange weg vooraf. Zijn eerste stapjes in de watersport zette hij als kleuter onder begeleiding van zijn vader. De eerste jaren concentreerde hij zich op het windsurfen. Met kiten begon hij acht jaar terug. ,,Met windsurfen is het heel makkelijk om direct gang te maken. Je hebt niet veel ervaring nodig om al aardig snel te gaan. Bij kiten duurt het langer voordat je de basis onder de knie hebt.”

Stino

Het afgelopen jaar maakte Mul een reis over de wereld. Hij surfte in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, op Bonaire en in Brazilië. In dat laatste land deed hij zelfs mee aan het wereldkampioenschap. ,,Het was leuk om mee te doen aan de internationale wedstrijden. Ik heb er veel geleerd van het surfen en ook veel leuke mensen leren kennen.”

In het internationale surfwereldje kennen ze Stein trouwens als Stino. ,,Het bleek voor buitenlanders lastig om Stein uit te spreken, vaak werd het iets van Stan of Stien. Toen heb ik er maar Stino van gemaakt.”

Ondanks dat Mul Nederlands kampioen is en op veel internationale toernooien indruk maakte, heeft hij niet de ambitie om zijn brood te verdienen met de sport.

,,Dat is heel erg moeilijk. Er zijn er maar een paar die dat kunnen. Het niveau is internationaal gezien hoog. Ik denk dat het voor mij beter is om te studeren. Daar ben ik net mee begonnen en ik vind het erg inspirerend om nieuwe dingen te leren.”

Juist als uitlaatklep van de dagelijkse stress en sleur is kitesurfen perfect. Vaak gaat Mul uit school naar de kust. Bij IJmuiden bijvoorbeeld.

,,Een ander onderdeel naast het freestylen is big air. Daar gaat het om het zo hoog mogelijk vliegen met je kite. Juist als het stormt, ga ik dan naar de pier van IJmuiden. De golven zijn dan wild en hoog. Het gaat erom om op het juiste moment je surfplank omhoog te wippen. Laatst kwam ik tot 23 meter in de lucht, ik vloog zo’n tien seconden in de lucht. Dat is een geweldig gevoel. Supervet.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal