Premium

15.000 scholieren melden zich aan voor AI-cursus

15.000 scholieren melden zich aan voor AI-cursus
Enzo Knol en Jim Stolze geven vrijdagochtend les in Hilversum.
Hilversum

Schrikbeeld nummer 1: kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich zo snel dat robots binnenkort de wereld overnemen, of in elk geval onze banen. Het is één van de grote misverstanden over AI, Artificial Intelligence, zegt Jim Stolze.

Samen met YouTuber Enzo Knol en Hilde Garssen - chief people officer van KPN - geeft deze techondernemer vrijdagochtend bij Beeld en Geluid in Hilversum de ’Grootste AI-les’ aan scholieren. De belangstelling is enorm: meer dan 15.000 scholieren zijn al ingeschreven voor de cursus, maar slechts 180 kunnen bij de les zijn. Er is ook een app ’de Nationale AI-cursus Junior’, die gratis te downloaden is via de appstores.

De jongerencursus is een aanvulling op de ’normale’ Nationale AI-cursus, waarvan Stolze de initiatiefnemer is. Hij heeft als doel om één procent van de Nederlandse bevolking - 170.000 mensen - via deze gratis online cursus te informeren over de kansen en uitdagingen van kunstmatige intelligentie. Het is niet zomaar een snelle invuloefening, de verschillende tracks duren bij elkaar opgeteld ruim vijf uur. En wie de cursus heeft afgerond, krijgt een certificaat, noem het maar een ’zwemdiploma van de digitale wereld’, zegt Jim Stolze. „Een diploma met waarde. Ik merk dat mensen zelfs op hun Linkedin-profiel en cv zetten dat ze de Nationale AI-cursus hebben afgerond.”

Inmiddels heeft hij 40.000 cursisten geregistreerd en weet hij zeker dat één procent van de Nederlanders haalbaar is. „Ik had er eerst nog wel eens een hard hoofd in, maar inmiddels niet meer. Van nul naar 10.000 is veel moeilijker dan van 10.000 naar 100.000.”

Hij vergelijkt de huidige ontwikkelingen met lang geleden toen de wereld kennis maakte met elektriciteit. „Onbekend maakt onbemind. Toen wist men ook niet zo goed wat het precies was. En dat zien we nu weer, mensen willen weten: wat betekent AI voor mijn situatie? Zijn er straks geen banen meer? AI kan bedreigend overkomen, maar dat de banen verdwijnen klopt natuurlijk niet. Het werk zal veránderen, net als bij eerdere ontwikkelingen. Mijn schoonvader is boekhouder, hij is alleen maar meer gaan werken toen er boekhoudprogramma’s werden geïntroduceerd.”

Chatbot

Zelf is hij taalkundige, studeerde hij Nederlands en toegepaste taalwetenschappen. „Aan de VU hebben we toen geprobeerd om een computer taal te laten verwerven. Dat project is briljant mislukt”, zegt hij. „En nu gaat het zó makkelijk. Nu kan een schoolmeisje een chatbot bouwen.”

De cursus die hij samen met een grote groep wetenschappers en experts ontwikkelde - en met Elephant Road, een specialist in online educatie - loodst de cursisten langs onderwerpen als algoritmen, machine learning, AI en de regels, kunstmatige intelligentie op de werkvloer en in het dagelijks leven en het werk van de toekomst. „Als steeds meer onderdelen van je leven te maken hebben met AI, dan moet je weten hoe het gebeurt, zodat je af en toe een kritische vraag kunt stellen. Dat hebben we nodig, mondige, kritische burgers”, zegt Stolze. Hij mikt met de cursus op jong en oude. „De oudste tot nu toe is 82”, zegt hij. En voor de jongere generaties ontwikkelde hij een aparte cursus. „Zij stellen hele andere vragen. Waar een volwassene vraagt ’raak ik mijn baan kwijt?’, vragen kinderen ’kan een robot verliefd worden op me?’. Daarom hebben we samen met Future NL een nieuw lespakket gemaakt.”

Hilde Garssen van KPN, die Enzo Knol en Jim Stolze vanochtend helpt bij de les, vindt dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met je verdiepen in AI. „Wij promoten de cursus binnen KPN ook, het is belangrijk om begrip te hebben voor de veranderingen die op je afkomen”, zegt ze. De organisatie houdt veel sessies over de toekomst van werk en heeft als gimmick een You&AI-booth, waar mensen op basis van hun functie kunnen zien hoeveel procent van hun werk in de toekomst door robots overgenomen kan worden. „Het gaat om bewustwording”, zegt ze. „Wat zijn de skills, de vaardigheden, die ik straks nodig heb.”

Zie: www.ai-cursus.nl

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.