Premium

Trauma van de overstroming vijf jaar geleden zit bij de bewoners van het Heemskerkse Symphonie diep na alarmering van woensdag

Trauma van de overstroming vijf jaar geleden zit bij de bewoners van het Heemskerkse Symphonie diep na alarmering van woensdag
Piet Verschuren kijkt vanaf de garage naar het water van de Neksloot. In 2014 kwam het water via het rooster binnenstromen.
© foto Heleen Vink
Heemskerk

Hij heeft de nacht redelijk goed doorstaan. ,,Toen ik merkte dat het niet meer zo hard regende, kon ik verder slapen.”

Bewoner Piet Verschuren van complex de Symphonie aan de Heemskerkse Mozartstraat kan deze donderdag weer opgelucht ademhalen. Geen ondergelopen parkeergarage onder het gebouw, zoals vijf jaar geleden toen het waterpeil in de kelder 1.80 meter bereikte en twaalf auto’s total-loss raakten. ,,Maar het scheelde niet veel.”

Tien centimeter had het water van de langs de garage lopende Neksloot verder moeten stijgen en het was weer een waterballet geweest in de garage. ,,Na de vorige keer hebben de bewoners een alarmsysteem aan laten leggen. Een lamp gaat flikkeren wanneer het water uit de sloot twintig centimeter onder het rooster staat van de kelder.

Bij tien centimeter gaat er een alarm op de tweede verdieping af. Een teken dat de bewoners snel de auto’s weg moeten halen.” Woensdagmiddag rond drie uur schalde dat signaal door de gangen van het wooncomplex. Verschuren en een buurman hebben direct de overige buren gealarmeerd om hun voertuig weg te halen. Allerlei vervelende herinneringen kwamen bij hen naar boven.

,,Het trauma van 2014 is nog steeds niet verwerkt”, vertelt ook een buurman wanneer hij deze donderdag zijn auto weer op z’n plek zet. Ook Verschuren schrikt nog op bij een flinke plensbui. ,,De afgelopen jaren heb ik al twee keer uit voorzorg mijn auto uit de garage gehaald.”

Zelfs na vijf jaar zijn er nog gesprekken tussen Heemskerk, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (beide verantwoordelijk voor het watermanagement in de gemeente) en de Vereniging van Eigenaren de Symphonie over mogelijke maatregelen.

Zoals het dichtmaken van het rooster voor luchttoevoer. Maar dat zou volgens Verschuren niet mogen. De artsen van de huisartsenpost op de begane grond zetten uit voorzorg hun auto bij hevige regen niet meer in de garage. Wat nu? Hoogheemraadschap zoekt de schuld bij de architect. ,,Die heeft tegen ons advies een rooster laten aanbrengen onder het maaiveld. Dat is niet onze fout. Hoe vervelend ook voor de mensen”, aldus een woordvoerder. Heemskerk stelt dat het rooster wel dichtgemaakt kan worden. ,,Het is aan de eigenaar om dat te doen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.