OM claimt zes ton van oplichtersbende waar Hoofddorpers aan meewerkten

Hoofddorp

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt moet de 63-jarige Edu van den B. uit Hoofddorp, één van de zes leiders in de megafraudezaak Bommel, 217.000 euro crimineel verdiend geld aan justitie betalen.

De man is dit jaar veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens flessentrekkerij, faillissementsfraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. Een ander familielid, de 42-jarige Jeremy van den B. uit Hoofddorp, kreeg een rekening van bijna veertigduizend euro. Hij is veroordeeld tot 24 maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk.

In totaal claimt het Openbaar Ministerie bijna zes ton bij de zes mannen.

De vraag is nu, wie heeft wat gekregen? De komende tijd zullen alle veertien verdachten in deze zaak worden verhoord als getuigen.

De twee Hoofddorpers maakten deel uit van een groep van tien criminelen uit Noord-Holland die allen zijn veroordeeld tot straffen van enkele maanden maanden tot vijf jaar cel omdat zij op grootschalige wijze leveranciers oplichtten door geleverde goederen niet te betalen. Justitie kwam de bende op het spoor toen er bij de FIOD in 2013 meerder aangiften van faillissementsfraude binnenkwamen.

De criminele bende ging als volgt te werk: er werden bedrijven opgericht en nietsvermoedende ondernemers werden benaderd. Daarbij werd gebruik gemaakt van valse namen. Vervolgens bestelden zij voor soms tienduizenden euro’s spullen.

Dat kon van alles zijn, lampen, wasmachines maar ook vlees. De rekeningen werden echter niet betaald. Zodra leveranciers zich afvroegen waar de betalingen bleven, was de vogel gevlogen. Telefoon en e-mails werden niet meer beantwoord, de kantoor- of bedrijfsruimte bleek verlaten, de afleverlocatie was leeg, de contactpersonen bleken niet te bestaan en de goederen waren verdwenen. In totaal hebben de criminelen 2,5 miljoen euro buitgemaakt en zijn 91 bedrijven of personen benadeeld.

De ontnemingszaak zal begin volgend jaar inhoudelijk worden behandeld.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.