Klimaatrebellen willen zaterdag nog een keer ’knallen’ [video]

’Zwermende’ klimaatactivisten ontregelden vrijdagochtend het verkeer op negen Amsterdamse kruisingen.
© Peter Schat
Amsterdam

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion willen hun actieweek in Amsterdam zaterdag afsluiten met een ’grote, geweldloze knal’. Vrijdagochtend waren er verkeersontregelende acties in de hoofdstad.

Rebellen blokkeerden negen Amsterdamse kruisingen, telkens voor hooguit zeven minuten. Op de Stadhouderskade, die afgelopen maandag werd geblokkeerd met zo’n negenhonderd demonstranten, en op het Weesperplein greep de politie vrijdag in. De blokkeerders vertrokken, tot arrestaties kwam het niet.

Plumpudding

Aan de acties van vrijdag deden zo’n 250 mensen mee. Hoeveel er zijn te verwachten voor de ’grote knal’ zaterdag, kan woordvoerder Egbert Born niet zeggen. ,,Maar je denkt tot niet dat de mensen die maandag nog bereid waren zich te laten arresteren vijf dagen later als een plumpudding in elkaar zijn gezakt?’’

’Zwermende’ klimaatactivisten ontregelden vrijdagochtend het verkeer op negen Amsterdamse kruisingen.
© Peter Schat

De politie heeft al de hele week de handen vol aan de klimaatactivisten. Bij de blokkade van maandag werden negentig rebellen opgepakt. Nog eens 390 actievoerders zijn in stadsbussen geladen en onder politiebegeleiding afgevoerd naar de stadsgrens in het westelijk havengebied.

Daar werden ze vrijgelaten. Born: ,,Bijna Bijbels, alsof we werden verbannen.’’ Dinsdag werden opnieuw 49 activisten opgepakt.

Liefde

Bij de actie van zaterdag verwacht Extinction Rebellion opnieuw massa-arrestaties. ,,Iedereen in de actie kan mogelijk gearresteerd worden, wel zijn er rollen met laag en hoog risico’’, meldt de organisatie.

Die roept vrijdag ’rebellen’ op om gearresteerde rebellen zaterdag bij het politiebureau ’te verwelkomen met liefde, koffie en eten’. Ook zondag is ’arrestee support’ nodig, ’als rebellen worden vrijgelaten’.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.