Premium

Start sloop Koningstein: einde van Haarlemse kantoorkolos uit jaren zestig aan de rand van Rozenprieel

Start sloop Koningstein: einde van Haarlemse kantoorkolos uit jaren zestig aan de rand van Rozenprieel
Rolf Baron en Floor Roduner slopen de letters Koningstein van de kantoorkolos.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Misschien dat over een jaar of twintig de sloop van kantoorflat Koningstein in Haarlem als een historische fout wordt gezien. Wethouder Floor Roduner (PvdA) sluit het niet uit. ,,Je weet het niet. Maar als wethouder monumenten ben ik blij dat het in de jaren zestig van de vorige eeuw is gebleven bij de bouw van deze ene flat.’’

Maandagmiddag mocht hij met wijkraadslid Rolf Baron, die pal tegenover de kantoorkolos aan het Zuider Buiten Spaarne woont, het startsein voor de sloop geven. Dat gebeurde door de letters Koningstein van de gevel van het voormalige ambtenarenonderkomen te verwijderen.

Koningstein is een typisch product van de jaren zestig. De bouw in 1967 vormde de eerste aanzet tot grootschalige sloop in het verpauperde Rozenprieel. Een verkeersdoorbraak moest er komen met daarlangs vijf van dergelijke flats.

Dankzij aanzwellend buurtverzet is dat er niet van gekomen, het bleef bij die ene flat, die al snel tot historische misser werd bestempeld. Ook al vinden sommige mensen de kantoorflat juist daarom het behouden waard.

Sentiment

Enig sentiment was ook Roduner niet vreemd, die opgroeide aan de rand van de Roos. ,,Koningstein hoorde er bij. Het vormt wel een onderdeel van hoe wij de wijk nu kennen. Maar met het nieuwbouwplan op deze plek wordt de wijk hersteld en geheeld.’’

Op deze plek komen vijf herenhuizen, negen hofwoningen en vier appartementen rond een binnentuin bovenop een parkeervoorziening. Wie de nieuwbouw van Koningshof gaat ontwerpen en uitvoeren is nog niet bekend.

Het Haarlemse sloopbedrijf Bottelier gaat de sloop uitvoeren. Dat bedrijf is door de gemeente uitverkoren vanwege de circulaire aanpak. Niet alleen wordt het beton verkruimeld en hergebruikt in de wegenbouw, Bottelier gaat een stapje verder.

Zoveel mogelijk nog bruikbare onderdelen van het gebouw worden verwijderd en hergebruikt, zoals deuren, kozijnen, keukens of installaties. Bottelier heeft al een lijstje met ontwikkelaars en goede doelen die belangstelling hebben voor het materiaal.

Eerst wordt nu het asbest gesaneerd, de daadwerkelijke sloop begint rond de jaarwisseling. Een kunstwerk in het trappenhuis blijft ook behouden. En de letters Koningstein vinden wat betreft de wijkraad mogelijk een nieuw plekje ergens op de kade.

Beatrix

De wijkraad werd pas laat op de hoogte gebracht over het startsein van de sloop. Anders had de wijkraad graag prinses Beatrix uitgenodigd voor dit historische moment.

Want zij onthulde in 1983 het beeldje van Tante Jans midden in de Roos, als afronding van de kleinschalige wijkverbetering die na 1967 op gang kwam. Een herkansing voor de wijkraad dient zich aan als Koningshof over een paar jaar wordt opgeleverd.

De Haarlemse tekenaar Chiel Braat heeft Koningstein nog op de valreep vastgelegd. Die tekening kreeg Roduner als herinnering mee naar huis.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.