Premium

Hockeyers van Bloemendaal ’herfstkampioen’

Hockeyers van Bloemendaal ’herfstkampioen’
Yannick van der Drift scoorde afgelopen weekeinde. ,,Het werd tijd, want ik ben spits, hè.”
© Foto United Photos/Koen Suyk
Bloemendaal

De mannenploeg van Bloemendaal is de soevereine herfstkampioen in de hoofdklasse van het hockey. Vijf van de zes wedstrijden leverden de volle winst op, één keer werd gelijkgespeeld. Coach Michel van den Heuvel en spits Yannick van der Drift kijken terug op de succesvolle seizoensopening en ook een beetje vooruit.

Vijfentwintig treffers voor, zeven tegen en drie punten voorsprong op de nummer twee in de rangschikking, Rotterdam. ,,Maar dat is niet vanzelfsprekend”, aldus de 55-jarige Van den Heuvel, die in zijn vierde achtereenvolgende seizoen bij Bloemendaal bezig is. ,,Daar hebben we vanaf het begin hard voor moeten werken.”

Connectie

De aanloop naar het nieuwe seizoen was niet bepaald optimaal. ,,Na het EK hadden we twee weken de tijd om ons klaar te maken voor de competitie. Twee weken om tot een acceptabel niveau te komen, connectie met elkaar te krijgen en het collectief goed neer te zetten.”

Dat dit ondanks de korte voorbereidingstijd toch aardig gelukt was, bleek in de openingswedstrijd tegen Hurley. ,,Die wonnen we met 6-0. Het weekend daarop speelden we tegen twee pittige tegenstanders. Bij Pinoké hadden we het moeilijk, maar wonnen we toch. En in Utrecht bij Kampong werd het 2-2. Ons spel was in die wedstrijden niet altijd even sprankelend, maar dat we desondanks de punten pakten, was knap.”

Hij is van mening dat de kwaliteit bij tegenstanders dit seizoen is toegenomen. ,,De goede programma’s bij clubs werpen hun vruchten af. Dit seizoen zijn er, denk ik, zo’n acht ploegen in staat zijn om te strijden voor een plek in de play-offs, wat ook onze doelstelling is.” De groeiende concurrentie betekent volgens de Eindhovenaar dat er geen ruimte is voor verslapping. ,,Iedere club heeft altijd belangen, wat tot gevolg heeft dat wij iedere wedstrijd weer scherp en op onze hoede moeten zijn.”

Parels

Na het vertrek van Emmanuel Stockbroekx en Ingwer Wiese moesten bij Bloemendaal nieuwe spelers ingepast worden. Van den Heuvel: ,,Mannen als Oliver Polkamp, Caspar van Dijk en Martijn van Grimbergen kwamen over van andere clubs en doen het nu al prima.” De doorstroming van talentvolle spelers uit de eigen jeugd verloopt moeizamer. Kiet Citroen, één van de parels op ’t Kopje, maakte deze competitie maar weinig speelminuten in de hoofdmacht. ,,De aansluiting naar het eerste team is voor jonge spelers zonder meer lastig.”

De komende weken ligt de competitie stil vanwege af te werken interlands van het Nederlandse hockey team. ,,Ach, het is een gegeven en er worden kwalificatiewedstrijden gespeeld voor het mooiste mondiale toernooi dat er bestaat, de Olympische Spelen. Ik zit er dus niet mee.”

Spits Yannick van der Drift (22) scoorde zondag zijn eerste twee treffers van deze competitie. ,,Werd tijd, want ik ben spits, hè.” Hij is bezig aan zijn vijfde seizoen in de hoofdmacht en kijkt met genoegen terug op de eerste wedstrijden van het seizoen. ,,Na het kampioenschap van vorig jaar is de gretigheid in de ploeg minimaal even groot. En er lopen bij ons natuurlijk geweldige spelers rond, waar ook ik heel erg van geniet.”

Van der Drift, die over een half jaar zijn master privaatrecht hoopt af te ronden en absoluut geen nee zou zeggen tegen een uitnodiging van bondscoach Max Caldas, geniet ook van de toenemende concurrentie. ,,Ik vind het prima dat ploegen in de hoofdklasse dichter bij elkaar komen. Dat maakt het alleen maar leuker.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen