Premium

Raad van Bloemendaal moet huiswerk Dennenheuvel overdoen, in vier weken nieuw besluit

Raad van Bloemendaal moet huiswerk Dennenheuvel overdoen, in vier weken nieuw besluit
Beeld in de tuin van Dennenheuvel.
© Archieffoto
Den Haag

De gemeenteraad van Bloemendaal moet het huiswerk overdoen als het gaat om het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van Dennenheuvel.

Dit bepaalt adviesorgaan de Raad van State. Op het terrein waar tot 2014 de Zusters van de Goede Herder woonden, moeten 79 woningen komen, waaronder 16 wooneenheden voor De Arkgemeenschap.

De Arkgemeenschap is een woon- en werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast moet er ruimte komen voor de volkstuinen van de Dahliavereniging en een gemeenschapstuin voor De Ark met een tijdelijke kas voor de opslag van materialen.

Procedure

De raad van Bloemendaal keurde in april van dit jaar het definitieve bestemmingsplan voor Dennenheuvel goed. Tegen dat besluit spanden een omwonende, de buurtvereniging Bloemendaal-Noord en de Stichting Schapenduinen een procedure aan bij de Raad van State.

Daarbij ging het de drie partijen vooral om de mogelijke schade aan de natuur in het gebied, doordat er meer auto’s naar de nieuwe woningen zouden komen rijden.

Stikstof

Volgens de gemeente is er geen sprake van dat de nieuwe woningen leiden tot een verhoogde stikstofuitstoot, maar het rapport waarop de gemeente haar uitspraken baseert is van later datum dan het raadsbesluit.

Dat is de reden dat de Raad van State de drie partijen die de procedure aanspanden in het gelijk heeft gesteld. De gemeenteraad moet nu binnen vier weken een nieuw besluit nemen en dat publiceren.

De omwonende had ook bezwaar ingediend tegen de bouw van de tijdelijke kas. Daarin kreeg hij geen gelijk, de afstand van zijn perceel tot het perceel waarop de kas moet komen te staan is volgens de Raad van State zo groot dat van overlast geen sprake kan zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.