Willem-Alexander lovend over gastland India

ANP Producties | Bron: ANP
New Delhi

Koning Willem-Alexander wenst India toe dat het ook voor de komende generaties een land zal zijn waarin plaats is voor alle Indiërs, ongeacht hun geloof, afkomst of sociale positie. "Een land waarin iedereen zijn stem kan laten horen, van de toppen van de Himalaya tot aan de kustvlaktes van Kerala", aldus de koning maandagavond op de eerste dag van het staatsbezoek aan het Aziatische land.

Willem-Alexander sprak deze wens uit in zijn toespraak bij het staatsbanket dat de Indiase president Ram Nath Kovind het koningspaar aanbood in het presidentieel paleis Rashtrapati Bhawan in New Delhi.

De koning sprak vooral lovend over het gastland. "India bewijst dat democratie en vrijheid sterker en bestendiger zijn dan dwang. Wat u samen in iets meer dan 70 jaar heeft opgebouwd, is uitermate kostbaar, een prestatie op een schaal zoals de mensheid nog nooit heeft gezien."

Optimisme

Hij roemde het optimisme en talent waarmee India de wereld verovert en zei dat Indiase ondernemers, professionals, wetenschappers en studenten zich over de hele wereld manifesteren - "óók in Nederland. Ze vallen op door hun gedrevenheid en hun deskundigheid en zijn in ons land meer dan welkom."

Volgens de koning halen Nederland en India ook "steeds weer het beste in elkaar naar boven." Daar hoort ook sport bij, zei Willem-Alexander, verwijzend naar de gouden hockeymedaille die India (toenmalig Brits-Indië) bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam behaalde ten koste van Nederland.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.