Premium

Thierry Baudet beloont inzet voor paard-, rund- en hertloze Oostvaardersplassen

Thierry Baudet beloont inzet voor paard-, rund- en hertloze Oostvaardersplassen
Thierry Baudet toonde zich geïnteresseerd én kritisch tijdens de excursie in de Oostvaardersplassen. Annemieke van Straaten week niet van zijn zijde.
© Foto’s ANP
Lelystad

Tjokvol Kamer-, Staten- bestuursleden van Forum voor Democratie zit de elektrische ecokar van Staatsbosbeheer die geluidloos door natuurgebied Oostvaardersplassen tuft. Na een shotje Jägermeister halverwege wordt het jolig aan boord.

Dan zijn de serieuze toelichtingen van boswachter Hans-Erik Kuypers goeddeels achter de rug.

Teksten die al vrij snel leidden tot een licht geprikkelde reactie van de ster van deze maandagmiddag. De boswachter legt uit dat de wulp die we horen niet prijkt op de lijst van 31 beschermde vogelsoorten in dit Natura 2000-gebied. „Waarom zeg je telkens Natura 2000-gebied?”, vraagt partijleider Thierry Baudet.

Hij vindt dat er belachelijk veel geld wordt uitgegeven, in totaal bijna een half miljard euro voor het koppelen van vier natuurgebieden waaronder de Oostvaardersplassen. Zeker als dat wordt afgezet tegen het aantal mensen dat er lol van heeft.

„Waarom zijn hier zo weinig mensen?”, vraagt Baudet zich hardop af nadat hij de van Staatsbosbeheer geleende verrekijker weer op zijn in een regenponcho gehulde borst heeft gehangen. Boswachter Kuypers is niet van zijn stuk te krijgen. Hij legt uit het blijft bij twee tot drie van dit soort ecokar-excursies per dag om de dieren niet te veel te storen.

Trein

Verder kunnen mensen het terrein zien vanuit de trein en hier en daar een uitkijkpunt. De beveiligingscamera’s bij de entrees van het gebied verraden dat het Staatsbosbeheer ernst is. Dat is het Baudet ook. Natuurlijk, hij is er omdat hij op deze manier alle provincies bezoekt. Een oppepper voor zijn mensen in het land.

Zijn standpunt over de situatie in de Oostvaardersplassen is helder en eenvoudig. Het gebied is niet geschikt voor paarden, runderen en herten. „Dus haal ze weg en als dat niet kan (in het geval van de edelherten, red.): eet ze op.”

Thierry Baudet beloont inzet voor paard-, rund- en hertloze Oostvaardersplassen
Konikpaarden die worden verkast staan alvast apart.

Het strikken van Baudet voor een excursie in de Oostvaardersplassen bewijst opnieuw dat niemand Annemieke van Straaten moet onderschatten. De Gooise die tegenwoordig in Volendam woont, is nog lang niet klaar met haar strijd tegen het paardenleed.

„Stop nou eens met dat waanidee van rewilding. Paarden en koeien plempen in Natura 2000-gebieden en dan oernatuurtje spelen. Nee!” Ondanks het verkassen van konikpaarden naar Texel, Lauwersmeer, Spanje, Wit-Rusland en binnenkort Zeeland, zijn er volgens Van Straaten nog altijd veel te veel paarden in het Flevolandse natuurgebied.

Hengsten

Opnieuw te veel, beter gezegd. „Ze vergeten dat er alweer veulentjes staan. Het is dweilen met de kraan open. Die hengsten fokken maar door. Of fokken, noem het gerust verkrachten. Zet de hengsten apart. Of geef ze aan particulieren. Er zijn zat mensen met een mooi landgoed die er best twee willen hebben.”

Ze kan het niet vaak genoeg herhalen: „Dit zijn geen wilde paarden. Konikpaarden zijn een in Polen gefokt ras, dat goed kan leven in de natuur. Maar in Polen is er wél goed beheer. Ze krijgen hooi en verzorging.”

Al anderhalf jaar duurt de strijd van Van Straaten. Fanatiek als ze is, liet ze in haar ogen minder gretige bondgenoten vallen. Vandaar dat de stichting nu alleen naar haar is genoemd. Stichting Annemieke heeft op Facebook nog altijd ruim 55.000 volgers.

De boerenopstand ervaart ze als steun in de rug. Het wantrouwen ten opzichte van de overheidsinstanties schept een band. Voorzitter Jan Cees Vogelaar van het Mesdag-Zuivelfonds, dat met de Universiteit van Amsterdam zelf onderzoek doet naar de werkelijke rol van de boeren bij de stikstofvervuiling, is ’de grote steun en toeverlaat’ van Stichting Annemieke.

Twee maten

„Dat onderzoek gaat indirect over de Oostvaardersplassen. De boeren proberen net als ik aan te tonen dat er wordt gemeten met twee maten”, zegt Van Straaten. „Voor mij is doel 1A het dierenwelzijn, 1B is aantonen dat de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) de verantwoordelijken, de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer, de hand boven het hoofd houdt.”

Iedereen speelt onder een hoedje, meent Van Straaten. Zelfs rechters. „Dat bleek toen ik ze googelde. Niemand in dit hele verhaal is onafhankelijk.” Om die reden, en omdat het haar allemaal veel te lang duurde, heeft ze het hoger beroep ingetrokken.

De stichting ving net voor kerst bot bij de rechtbank Midden-Nederland. De eis voor het weghalen van álle paarden en runderen uit de Oostvaardersplassen werd volgens de uitspraak ingediend bij de verkeerde rechter. De stichting zou bij de bestuursrechter moeten aankloppen.

Eind vorig jaar leek het ergste achter de rug voor de Oostvaardersplassen, met het besluit tot het massaal afschieten van herten en verkassen van een deel van de konikpaarden. „Heel Nederland denkt nu dat het oké is in de Oostvaardersplassen. Hoe kan het dan dat er zomaar elf paarden dood liggen in de vangkraal? Nogmaals, het zijn prutsers.”

Hoogzwanger

Betrokken instanties hebben continu de hete adem van Van Straaten in hun nek. Ze reisde naar Spanje om zelf vast te stellen dat de Flevolandse paarden van de regen in de drup zijn beland. Dat ligt volgens haar niet aan parkeigenaar Eduardo Cerdá. „Een schat. Hij kreeg veel meer paarden dan afgesproken, omdat een groot deel hoogzwanger bleek. Twee weken na aankomst huppelden er elf veulens rond.”

De paarden werden ziek van een parasiet die ze volgens Van Straaten heel goed uit Nederland kunnen hebben meegenomen. „Uit stukken die ik via een Wob-procedure in handen heb gekregen blijkt dat Staatsbosbeheer niet kan bewijzen dat de paarden gegarandeerd gezond waren toen ze op transport gingen. Er zijn geen bloedtesten, er is geen mestonderzoek gedaan.”

Ook naar Texel ging ze om ’haar’ konikpaarden te checken. „Te lange hoeven niet bekappen omdat het in de natuur moet slijten? Waaraan dan? Duinzand?”, foetert ze.

Thierry Baudet beloont inzet voor paard-, rund- en hertloze Oostvaardersplassen
Gezelligheid aan boord van de ecokar.

Netwerken kan de vrouw die van het organiseren van dineravonden met topruiters haar bedrijf maakte als de beste. Ze was erbij toen Forum voor Democratie de grootste werd bij de provinciale verkiezingen.

Voorzitter Gert-Jan Ransijn van de Flevolandse FvD-fractie, met zeven zetels de grootste in deze provincie, wist ze al snel te overtuigen. Dat blijkt uit het officiële standpunt van de partij: ’stoppen met lukraak experimenten zoals bij de Oostvaardersplassen en per direct gaan zorgen voor goed wildbeheer’.

Borrelavond

Baudet ontmoette ze begin dit jaar al eens in Volendam en pas nog op een Forum-borrelavond in Flevoland. „We hebben Den Haag nodig”, legt ze uit.

„Het gaat om het handelen van de NVWA. Maar ook om dat van de ministeries van Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook bij deze instanties heb ik via Wob-procedures stukken opgevraagd. Dat druppelt nu binnen en blijkt zeer onthullend, ondanks dat er heel veel tekst zwart is gemaakt.”

Ook met de PVV in Flevoland werkt Van Straaten nauw samen. Of dat betekent dat Van Straaten binnenkort ook Geert Wilders in ’haar’ karretje krijgt? Daarover laat ze zich niet uit.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.