Kamer ontevreden over stappen EU tegen Turkije

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De Tweede Kamer vindt dat de EU-lidstaten niet ver genoeg gaan in het bestraffen van Turkije. De 28-EU landen kwamen maandag in Luxemburg overeen om voorlopig geen wapens meer te leveren aan Turkije die ingezet kunnen worden in Syrië. Ook veroordeelden ze de Turkse inval in het buurland.

Joël Voordewind van de ChristenUnie ziet "te weinig daadkracht", twitterde hij. "Dit gaat de Turkse opmars in Syrië niet stoppen, vrees ik. Harde sancties nodig en opschorting NAVO-lidmaatschap." Ook Sven Koopmans (VVD) vindt het "onvoldoende". De EU-landen hadden de toetredingssubsidies aan Turkije volgens hem moeten stopzetten.

D66'er Sjoerd Sjoerdsma noemt het "winst" dat de EU-landen tot een gemeenschappelijk standpunt konden komen. Daar zag het vooraf niet naar uit. Hij mist echter ook "echte sancties" tegen Turkije omdat deze aangekondigde stappen de Turkse regering niet zullen stoppen.

Ook de oppositie is niet te spreken over de uitkomst. Geert Wilders van de grootste oppositiepartij PVV betitelt het als een "slappe hap!" waardoor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan geen bom minder zal gooien. De PVV vindt dat alle banden met Turkije moeten worden verbroken. "Uitkomst is volstrekt onvoldoende, Turkije komt zo weg met illegale invasie", twitterde Sadet Karabulut van de SP.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.