Hof verzocht visum Kouwenhoven in te trekken

ANP Producties | Bron: ANP
Kaapstad

Een Zuid-Afrikaanse mensenrechtengroepering heeft het hooggerechtshof in Zuid-Afrika verzocht het visum van de veroordeelde Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven in te trekken. Het Southern Africa Litigation Centre (SALC) hoopt dat de autoriteiten op die manier worden gedwongen om Kouwenhoven naar Nederland terug te sturen. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft hem laten oppakken en is al ruim anderhalf jaar bezig met zijn uitlevering.

De 77-jarige zakenman moet hier een celstraf van negentien jaar uitzitten voor wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia tussen 1999 en 2003. Hij werd in 2017 bij verstek veroordeeld. In december van datzelfde jaar werd hij in Kaapstad gearresteerd, maar hij is daarna op borgtocht vrijgelaten.

In een verklaring laat SALC weten dat Kouwenhoven niet "op vrije voeten kan blijven in Zuid-Afrika". "De uitleveringsprocedures zijn herhaaldelijk vertraagd en uitgesteld op aandringen van en ten behoeve van de heer Kouwenhoven." Volgens de belangenorganisatie leidt de Nederlander "een extravagant en zorgeloos leven in een chique buitenwijk van Kaapstad, zonder berouw over de duizenden doden en wreedheden waarvoor hij verantwoordelijk is."

Niet zorgeloos

De Nederlandse advocaat van Kouwenhoven, Inez Weski, stelde maandag dat Kouwenhoven niet zorgeloos leeft, maar dat hij ernstig ziek is. Volgens haar moet de procedure van zijn uitlevering worden gevolgd.

Eind 2018 oordeelde de Hoge Raad dat de veroordeling van Kouwenhoven in stand kan blijven en daarmee onherroepelijk is. Weski is daarop naar het Europese hof gestapt, omdat het proces volgens haar op meerdere punten niet goed is verlopen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.