EU-ministers bespreken opties tegen Turkije

ANP Producties | Bron: ANP
Luxemburg

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bespreken maandag wat voor maatregelen mogelijk en haalbaar zijn als antwoord op het Turkse militaire offensief in Noord-Syrië. Nederland wil de druk op Turkije "maximaal" opvoeren en sluit geen enkele maatregel uit. Een van de opties is een wapenembargo.

Het kabinet vindt het overleg in Luxemburg zo belangrijk dat minister Stef Blok zijn agenda heeft moeten omgooien om erbij te kunnen zijn. Mochten er besluiten over sancties worden genomen, dan gebeurt dat mogelijk later in de week, als premier Mark Rutte en zijn collega’s bijeenkomen in Brussel. Daarvoor is unanimiteit nodig, terwijl de lidstaten nu niet op één lijn zitten.

De EU wil dat Ankara de actie stopzet. Het dreigement van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de deur naar Europa voor miljoenen Syrische vluchtelingen in Turkije open te zetten als de EU zijn kritiek niet inslikt, vinden de lidstaten onaanvaardbaar. Zij wijzen erop dat de operatie zorgt voor burgerslachtoffers, de kans op vrede verkleint, en Koerdische groepen bedreigt die terreurgroep IS in het gebied hebben teruggedrongen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.