Schouten vindt geweld boeren onacceptabel

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Minister Carola Schouten (Landbouw) noemt het geweld dat protesterende boeren in Groningen hebben gebruikt "onacceptabel". Boeren hebben volgens haar het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden.

"Geweld kan nooit een oplossing zijn. We moeten met elkaar in gesprek blijven", aldus de bewindsvrouw. Boze boeren bestormden maandag het Groningse provinciehuis. Zij forceerden de deur met een tractor.

Schouten laat weten dat ze "alle begrip" heeft voor de zorgen van boeren. De Raad van State dwong de overheid eerder dit jaar tot een veel strenger beleid om de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden tegen te gaan. Met name veehouders vrezen dat daardoor het ondernemen hen straks onmogelijk wordt gemaakt.

Stikstofregels

De provincies kwamen vorige week met nieuwe stikstofregels voor onder meer de landbouw, gebaseerd op beleid dat het kabinet heeft uitgestippeld. Verscheidene provinciebesturen zijn gezwicht voor de druk van protesterende boeren en hebben die maatregelen alweer ingeslikt. In Groningen vingen de betogers evenwel tot hun frustratie bot bij het provinciehuis.

De provincies die de maatregelen weer van tafel hebben gehaald staan in hun recht, zegt Schouten. Maar dat neemt volgens haar niet weg dat veranderingen nodig zijn. "Er ligt een grote opgave, de stikstofdepositie móet naar beneden. Daarvoor zijn maatregelen nodig, ook op landbouwgebied." De Raad van State heeft volgens de minister een duidelijke uitspraak gedaan. "Dat weten de provincies ook."

Schouten benadrukt wel dat de stikstofkwestie verder reikt dan alleen de landbouw. Ook op het gebied van bijvoorbeeld mobiliteit, industrie en natuurherstel zijn maatregelen noodzakelijk. De minister is in gesprek met de provincies over de precieze uitwerking, maar de uitgangspunten zoals zij die eerder deze maand uiteenzette, blijven hetzelfde.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.