Japanse duizendknoop aan Boerhaavelaan in Haarlem drooggekookt in de hoop dat de plant doodgaat

© United Photos/Paul Vreeker

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Groenwerkers bestrijden de Japanse duizendknoop bij de volkstuinen van de Boerhaavelaan in Haarlem door de snel oprukkende plant te elektrocuteren en te verbranden. Het is een proefneming om de plant, ongewenst want oninteressant voor vogels en insecten, uit te roeien zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

Jaap Peelen van het groenbedrijf Van der Weerd Grafhorst voert de werkzaamheden uit. „Met een elektrische schok wordt het vocht in de holle stengels van de plant verhit waardoor de duizendknoop droogkookt en hopelijk doodgaat.”

Het groenbedrijf bestrijdt de plant, overal in het land een plaag, tegenwoordig met stroomstokken. Als de plant gewoon wordt gemaaid, komt de invasieve exoot volgens Peelen door de sterke wortels als een razende weer terug.

Het uitgebreide, soms metersdiepe wortelstelsel van de Japanse duizendknoop is ook de reden dat de behandeling meerdere keren moet plaatsvinden. Pas daarna is er 100 procent zekerheid dat de plant, die ook stoepen en funderingen kan beschadigen, doodgaat. Peelen: „Je moet twee of drie keer stroom door zo’n plant jagen.”

De Japanse duizendknoop behoort tot de snelst woekerende plantensoorten ter wereld.

Spaarnelanden, het onderhoudsbedrijf voor het gemeentegroen in Haarlem, overweegt ook de aanschaf van zo’n nogal prijzige elektrocuteermachine.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.