Premium

Canto! houdt hartverwarmend benefietconcert rond Kerst: „Ik wil de wereld een beetje lichter zingen”

Canto! houdt hartverwarmend benefietconcert rond Kerst: „Ik wil de wereld een beetje lichter zingen”
Zangdocent Charo Durán bij de Stompe Toren waar de benefiet samenzang wordt gehouden.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Spaarnwoude

Voelen en ervaren wat in alle eerlijkheid in je is. De Haarlemse zangdocent en eigenaar van zangschool Canto! Charo Durán (34) wil dat iedereen de mogelijkheid heeft om gehoord te worden. Daarom houdt ze op 22 december een benefietconcert Mantra Light zingen in de Stompe Toren in Spaarnwoude. „Voor iedereen die zichzelf en de wereld lichter wil zingen.”

Het begon vorig jaar september toen Durán met de opleiding Stembevrijding bij Jan Kortie startte. Het gaf haar nieuwe inzichten over zingen en hoe bevrijdend het kan zijn om het notenpalet los te laten. „Klank geven aan wat in je is. Ruimte geven aan emoties, gedachtes, ervaringen. Los van een koorpartij. Zingen kan je zelf doen. Maar het is ook mooi om gehoord te worden. Dat voelt bevrijdend. Daarom heet het stembevrijding”, legt de zangdocent uit.

Het inspireerde haar om afgelopen maand een eigen mantra light avond te organiseren. „Twaalf mensen kwamen opdagen waarvan er een zei niet te kunnen zingen. Twee hadden een gitaar meegenomen. Het is super om te zien dat we allemaal stonden te rocken aan het eind van de avond.” Stembevrijding zit volgens Durán in de herhaling van kleine liedjes. „Ik zing niet in Sanskriet zoals mantra’s in de yoga. We zingen veel fijne, toegankelijke liedjes, in allerlei talen. Daarom noem ik het mantra light. Door ruimte te geven aan emoties, zing je jezelf lichter.”

De zangdocent besloot naast de Mantra Light avonden die ze ook in oktober en november geeft, een samenzang te houden rond de donkere dagen voor Kerst. „Ik ben niet religieus opgevoed, maar ik voel wel de verbinding als je samen zingt. Dus in plaats van een religieuze, wil ik er een hartverwarmende en verlichtende samenzang van maken. In een prachtige kerk.”

Ze roept iedereen die wil zingen , ook mensen die nog nooit hebben gezongen of denken dat ze niet kunnen zingen, op om te komen. „Ik geloof dat de positieve energie van een groep doorklinkt in de wereld. Naast jezelf lichter zingen is het fantastisch om iets voor een ander te doen.”

Daarom wil ze de opbrengsten van deze middag schenken aan kindertehuis Casa de la Alegriá in Bolivia in Cochabamba. Durán koos voor deze stichting omdat ze zelf als kind van een Nederlandse moeder en Boliviaanse vader zich telkens weer realiseert hoe ’vet veel mazzel’ ze heeft gehad dat ze in Nederland is opgegroeid. „De coaches in dit kindertehuis leren kinderen die zowel mentaal, fysiek en seksueel mishandeld zijn hoe ze hun grenzen kunnen aangeven, situaties anders kunnen aanpakken. Ze proberen cirkels te doorbreken waardoor kinderen zich bewust worden van hun eigen gedrag, en dat van de ander.”

Impact

De zangdocent voelt het als haar plicht om iets heel kleins te delen met mensen die maar moeten overleven. „Ik begrijp als volwassene en als moeder hoeveel impact ouders hebben op hun kind. In Nederland zijn zoveel mogelijkheden om ballast te doorbreken. Dat heb je in Bolivia niet.” Dus iedereen, jong en oud, muzikaal of niet, kan alvast een plekje in de Stompe Toren reserveren op de website van www.zangschoolcanto.nl. Toegang is 15 euro. Aanvang 14.00 uur. „Speel je een instrument neem het dan mee. Zangervaring is geen vereiste.” En voor een ieder die zich regelmatig licht wil zingen: op 16 oktober is er weer een bijeenkomst.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.