Premium

Kentekenregistratiecamera’s rond IJmuiden later in gebruik wegens ’praktische en technische bezwaren’

Kentekenregistratiecamera’s rond IJmuiden later in gebruik wegens ’praktische en technische bezwaren’
De kentekencamera’s hangen al klaar.
© foto kees de boer
Velsen

De speciale ANPR-camera’s (automatic numberplate recognition) bij de wegen van en naar IJmuiden, gaan pas later aan.

De planning van de gemeente was om de camera’s per 31 oktober in gebruik te nemen, maar het lukt niet om de camera’s dan operationeel te hebben. Praktische en technische bezwaren houden het gebruik nog tegen. De verwachting is dat de vertraging een paar weken is.

,,De rol van de gemeente is overigens beperkt tot het beschikbaar stellen van gemeentegrond en het faciliteren van onderhoud. De Politie en Koninklijke Marechaussee hebben de specifieke locaties uitgekozen. Het ANPR-systeem is gericht op opsporing van strafbare feiten’’, laat een woordvoerder van de gemeente Velsen weten. Burgemeester Dales liet eerder dit jaar al weten dat hij middels de speciale camera’s wil voorkomen dat ’verdachte’ auto’s het havengebied betreden. De camera’s zijn onderdeel van een groter veiligheidsplan dat de komende vier jaar in Velsen wordt uitgevoerd.

De camera’s registreren langsrijdende kentekens, als het kenteken voor komt in de database van de politie of de Koninklijke Marechaussee, krijgen deze diensten automatisch een seintje en kunnen ze de bestuurder staande houden. In het systeem staan bijvoorbeeld de kentekens geregistreerd van mensen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten, die een boete hebben openstaan, personen die gezocht worden of dna moeten afstaan.

De camera’s bij de Waterloolaan en Stationsweg zijn neergezet om het Havengebied veiliger te maken. Bij de Kanaaldijk, de Noordersluisweg en de overkapping bij de ferry IJmuiden-Newcastle komen binnen dit veiligheidsproject de speciale camera’s ook te hangen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.