Pitchers Tom Stuifbergen en Lars Huijer naar Premier 12

Lars Huijer is van de partij bij de Premier 12.© Archieffoto

Monne Reitsma
Haarlem

Tom Stuifbergen (Haarlem) en Lars Huijer (Hoofddorp) vormen de regionale inbreng tijdens het prestigieuze Premier 12 honkbaltoernooi dat begin november voor de nationale ploeg in Mexico begint. Aan dit toernooi doen de sterkste twaalf landen van de wereld mee.

De ploeg staat dit keer weer onder leiding van Hensley Meulens. Evert-Jan ’t Hoen die bij het Europees kampioenschap en Olympisch Kwalificatie Toernooi bondscoach was is nu bench coach. Een rol die overigens ook Andruw Jones en Sharnol Adriana is toebedeeld. IJmuidenaar Robin van Doornspeek is samen met Hall of Famer Bert Blyleven pitching coach.

Meulens heeft een flink contingent Antilliaanse profhonkballers opgeroepen voor het toernooi. In vergelijking tot het gewonnen EK ontbreken de jeugdige werpers Tom de Blok en Donny Breek. Ook catcher Dashenko Ricardo is er niet bij. Zijn plek wordt ingenomen door Chadwick Tromp. De Arubaan is een van de toptalenten in de Cincinnati Reds organisatie. Hij speelde op triple A niveau, een klasse onder de Major League.

Voor de Premier 12 mocht Meulens 28 spelers selecteren, vier meer dan voor het EK en OKT. Korte stop Ray-Patrick Didder (Atlanta Braves) is een debutant in de ploeg. Ook Orsen Josephina (Pitsburgh Pirates) en Franklin van Gurp (Atlanta Braves) zijn voor de eerste keer opgeroepen voor het Koninkrijksteam. In vergelijking tot het EK zijn Jim Ploeger en Gilmer Lampe vanuit de Nederlandse hoofdklasse geselecteerd.

Ondanks dat er geen Olympisch ticket voor Nederland is te verdienen wil Meulens minimaal de achtste plaats van vier jaar geleden evenaren. Geen gemakkelijke klus want in de poulefase wordt aangetreden tegen de Verenigde Staten, de Dominicaanse Republiek en thuisland Mexico. Landen die zich wel via de Premier 12 voor Tokio 2020 kunnen kwalificeren.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen