Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers

ANP Producties | Bron: ANP
Quito

Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Het vertrek van beide ministers zou volgens de protestleiders een 'sociaal vredesgebaar' moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren. Bij de demonstraties zijn sinds 3 oktober drie doden en 1.300 gewonden gevallen.

President Lenin Moreno van Ecuador heeft nog niet gereageerd op de eis. Wel heeft hij inmiddels steun gekregen van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, waar Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay in zitten, en andere Zuid-Amerikaanse landen. Mercosur veroordeelt de onrust in het land en ziet de demonstraties als een poging om de regering van Moreno te destabiliseren.

De demonstraties begonnen ruim tien dagen geleden nadat Moreno besloot een brandstofsubsidie in te trekken. De maatregel levert de staatskas ongeveer 4 miljard euro op en is nodig om aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds voor een lening te voldoen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.