Madrid activeert arrestatiebevel Puigdemont

ANP Producties | Bron: ANP
Madrid

De Spaanse justitie heeft het Europese arrestatiebevel tegen de voormalige Catalaanse premier Carles Puigdemont opnieuw uitgevaardigd. In juli 2018 trok Madrid het arrestatiebevel tegen hem in, omdat Duitsland hem destijds niet wilde uitleveren wegens hoogverraad. Aanklagers in Madrid willen Puigdemont daar voor berechten.

Puigdemont woont in België. Hij vluchtte in oktober 2017 uit Spanje, nadat hij een illegaal referendum had laten houden over onafhankelijkheid. Vrijwel uitsluitend separatisten stemden en Puigdemont riep na enige tijd de Catalaanse onafhankelijkheid uit. Hij week echter uit naar België toen Madrid ingreep.

Het opnieuw uitvaardigden van het arrestatiebevel volgt, zoals verwacht, op een uitspraak van de rechter in Madrid. Die heeft mensen rond Puigdemont, onder wie diens voormalige vicepremier Oriol Junqueras, maandag tot lange celstraffen veroordeeld wegens hun rol bij de mislukte poging zich af te scheiden.

Aanvechten

Paul Bekaert, de advocaat van Carles Puigdemont, zal het aanhoudingsbevel tegen de voormalige Catalaanse minister-president aanvechten. Desnoods tot voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en het EU-Hof van Justitie in Luxemburg, zo verklaarde hij maandagavond in het programma "Terzake" op de Belgische zender Canvas.

Volgens Bekaert zijn er "redenen te over" om het mandaat aan te vechten. Hij wijst op de "buitensporige straffen" die tegen de separatisten zijn uitgesproken, maar ook op het hele procesverloop. "De rechten van de verdediging zijn niet geëerbiedigd. Als Puigdemont terugkeert naar Madrid, dan zal hem hetzelfde lot beschoren zijn", voorspelt Bekaert.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.