Koningin: Brexit op 31 oktober is prioriteit

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse koningin Elizabeth II heeft maandag haar troonrede gehouden. De 93-jarige vorstin deed de ambities van de regering voor de komende periode uit de doeken.

De koningin reed in een koets vanuit Buckingham Palace naar het parlementsgebouw. Daar las ze vanaf haar troon een toespraak voor die is opgesteld door de regering. Elizabeth noemde het onder meer een prioriteit van de regering om te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie verlaat.

In totaal zijn 26 voorstellen uiteengezet, waarvan er meerdere betrekking hadden op de brexit. Het is echter de vraag of premier Boris Johnson zijn plannen kan uitvoeren. Hij heeft geen meerderheid in het parlement, waar hij sinds zijn aantreden in juli een reeks nederlagen leed. Ook wordt rekening gehouden met vervroegde verkiezingen.

'Troonrede houden belachelijk'

De leider van de grootste oppositiepartij Labour noemde het eerder "belachelijk" om nu een troonrede te houden. "Dit is feitelijk een partijpolitieke uitzending vanaf de troon", zei Jeremy Corbyn tegen Sky News. Het parlement mag later ook nog stemmen over de gepresenteerde beleidsplannen, iets wat doorgaans wordt gezien als een formaliteit.

De naderende brexit heeft de Britse politiek in een ongekende politieke crisis gestort. Zelfs de timing van de troonrede zorgde voor onenigheid. Johnson liet het parlement in de aanloop naar de ceremonie vijf weken schorsen, maar werd later teruggefloten door het hooggerechtshof.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.