Kunstwerk René Karrèr van Dekamarkt Santpoort-Zuid naar Haarlem verhuisd
Een deel van het Dekamarkt-kunstwerk in Santpoort-Zuid wordt op de vrachtwagen getakeld.© foto United Photos/Paul Vreeker
Het kunstwerk dat aan de gevel van de oude Dekamarkt in Santpoort-Zuid zat, is gisteren naar Haarlem verhuisd. Het 21 meter lange mozaïek van kunstenaar René Karrèr wordt aan de Hendrik Figeeweg in de Waarderpolder opgeslagen. Mogelijk krijgt het daar zijn definitieve plek.
Tijdens de sloop van de oude Dekamarkt aan de Bloemendaalsestraatweg afgelopen weken, is de muur met het reliëf van natuursteen overeind gebleven. Ingepakt in houten schotten stond de wand tussen de puinhopen van de neergehaalde supermarkt en de erboven gelegen appartementen.
Gisteren is met een enorme slijptol de muur met het kunstwerk in vier delen geslepen. De afzonderlijke stukken, die elk zo’n 4000 kilo wegen, zijn vervolgens in de takels op een vrachtwagen gehesen en naar Haarlem gebracht.
De delen worden voorlopig opgeslagen op het nu nog braakliggende stuk grond op de kop van de Hendrik Figeeweg. Er zijn twee zeecontainers geplaatst, zodat ze daar rechtop tegenaan kunnen staan.
Herplaatsen
Het stuk grond waar het kunstwerk nu staat, is in bezit van Vincent Kleintjens van het bedrijf Figeekade. Met Els Rietman zoekt hij een bestemming voor het terrein. ,,We willen er een pand ontwikkelen voor anderen. We gaan onze uiterste best doen om het kunstwerk te herplaatsen’’, vertelt Els Rietman.
Beide ondernemers weten al lang van het bestaan af. ,,Vincent komt oorspronkelijk uit Driehuis en ik fietste langs het kunstwerk als ik naar het hockeyveld ging. Vincent is van huis uit altijd al met kunst bezig geweest en toen hij in de krant las dat er ruimte voor opslag werd gezocht, heeft hij bijna impulsief gereageerd’’, aldus Rietman.
Bijna was het kunstwerk van Karrèr verloren gegaan. Maar dankzij een reddingsactie van zijn dochters, Erfgoedvereniging Heemschut, een buurtbewoner en de gemeente Velsen blijft het behouden. Deze vier partijen betalen de 6000 euro voor het verwijderen en het vervoer ervan.
Norman Vervat van de Erfgoedvereniging Heemschut is tevreden met de nieuwe plek in Haarlem. ,,Aan andere locaties zaten te veel haken en ogen. Je hebt een groot bouwproject nodig om het kunstwerk weer te kunnen plaatsen’’, aldus Vervat.