Premium

Sportinstuif hier voor kinderen in Afrika: ’Alles is erop gericht om de kinderen eenzelfde beleving te geven als hun leeftijdsgenootjes in Afrika’

Sportinstuif hier voor kinderen in Afrika: ’Alles is erop gericht om de kinderen eenzelfde beleving te geven als hun leeftijdsgenootjes in Afrika’
Tracy Andringa geeft zaterdag een clinic op de baan van DEM: ,,We hopen op een grote toestroom.’’
© Foto Ronald Goedheer
Beverwijk

Met deelname aan haar twintigste marathon in New York combineert Tracy Andringa twee passies. Naast het hardlopen wil de 55-jarige Beverwijkse het minimale streefbedrag van 3000 euro realiseren voor Soccer Without Borders. Met Carmen ten Brink houdt de geboren Amerikaanse zaterdag 19 oktober van 13 tot 17 uur een sportinstuif op de atletiekbaan van DEM om extra donaties te genereren.

De eerste kennismaking van de sportieve Andringa met de welzijnsorganisatie die het mogelijk maakt dat kinderen in oorlogsgebied kunnen sporten, dateert alweer van ruim dertig jaar geleden.

Voetbalgrootheid

„Ik heb na mijn studententijd in Amerika drie jaar stage gelopen in Liberia, als peacecorps vrijwilliger. In Afrika was ik met een hardloopproject bezig. Ik heb toen zelfs de huidige president van Liberia George Weah ontmoet”, vertelt de trainster als ze net klaar is met haar G-sporters bij de Beverwijkse atletiekclub. „Ik had nooit gedacht dat deze voetbalgrootheid de politiek in zou gaan. Hij wist destijds dat ik met het project bezig was.”

Vreemd genoeg was haar ervaring in oorlogsgebied minder stressvol dan het leven in Amerika. „Mijn moeder was blij dat ik terugkwam, maar in Afrika was de omgang met elkaar vele malen plezieriger. Gelukkig zijn de contacten in stand gebleven. Zoals met Kullie. Mijn middelste zoon heb ik naar hem vernoemd: hij heet Calvin Kullie. En laatst berichtte Kullie me dat hij zijn naam heeft veranderd in Calvin.”

Over haar mooiste ervaring in Afrika hoeft de medewerkster van het SIG niet lang na te denken. „Ze willen zo graag. Ze zijn altijd bereid volop mee te doen met sporten. Maar ook voor school zijn ze gemotiveerd. Al is het zonder eten. Wat dat betreft, is dit project zo mooi. Even geen bommen en kogels.”

De moeder van vier heeft een druk leven, maar vindt toch nog tijd om de pupillen en de G-atleten van AV DEM te trainen. „Naast mijn werk en mijn gezin heb ik niet altijd evenveel zin om naar de baan te gaan, maar ik kom altijd blij terug van een training. Het is mijn uitdaging om de atleten te motiveren en te zien hoe ze enthousiast aan de gang gaan met hun sport.”

Toestroom

De deelnemers aan de sportinstuif kunnen zaterdag ook ’lekker sporten’ bij de Beverwijkse atletiekclub op sportpark Adrichem. De 3,50 euro bijdrage voor de deelname komt geheel ten goede aan het streefbedrag van Andringa. „Ik kom nu nog 800 euro te kort. Dus we hopen op een grote toestroom. Je hoeft geen lid te zijn van de club. Vriendjes of vriendinnetjes zijn welkom.”

De taakverdeling is helder. „Carmen is van Odin’59 en geeft een voetbalclinic. Ik geef zelf de atletiektraining waarbij we gaan hoogspringen, kogelstoten en verspringen. Uiteraard zijn mijn eigen pupillen allemaal aanwezig. Maar ook niet-leden zijn van harte welkom. Er is wat te drinken en de middag wordt gezamenlijk afgesloten met een 800 meter op de atletiekbaan. Dat zijn twee volle rondes. Alles is erop gericht om de kinderen eenzelfde beleving te geven als hun leeftijdsgenootjes in Afrika. Maar dan wel in vrede.”

Voor vragen kan je mailen naar:

janewest@zonnet.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.