Premium

Gedroomd avontuur in VS loopt uit op sof, tennistalent Dennis Berkman uit Velserbroek baalt dubbel door rugblessure

Gedroomd avontuur in VS loopt uit op sof, tennistalent Dennis Berkman uit Velserbroek baalt dubbel door rugblessure
Dennis Berkman moet noodgedwongen afzien van zijn tennisavontuur in de VS. Ook zijn vader Bob (op de achtergrond) baalt.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velserbroek

Tennistalent Dennis Berkman ziet een droom in rook opgaan. De 17-jarige Velserbroeker hoopte zich binnenkort met hulp van bemiddelingsbedrijf Slamstox op een college in de Verenigde Staten te kunnen melden. Om daar minstens zes maanden te gaan studeren én sporten. Maar dat avontuur heeft hij door een ernstige rugblessure moeten afblazen. En de druiven zijn nog dubbel zuur ook.

„De bedoeling was om vanaf januari volgend jaar in de VS te zitten”, begint Dennis zijn relaas over zijn noodgedwongen abrupt stopgezette plan.

„Door daar veel te trainen en elk weekend op plekken door het hele land wedstrijden te spelen, wilde ik onder meer mijn service en voetenwerk verbeteren. Het sporten zou ik combineren met een studie in de richting international business, nam ik me voor. Ik heb afgelopen zomer mijn middelbare schoolopleiding afgerond. Dus wilde ik hier in Nederland tot m’n vertrek naar Amerika vooral tijd besteden aan tennissen, om me goed voor te bereiden. Maar het gaat er dus niet van komen.”

Eén verkeerde beweging, daarmee is Dennis’ blessureleed begonnen.

„Tijdens een training maakte ik zo’n 2,5 jaar geleden een kick-service. Bij zo’n opslag moet je je rug nog iets meer krommen dan normaal. Ik voelde dat het misging. In de weken daarna heb ik nog wel getennist. Maar de pijn werd steeds erger. Diverse therapeuten hebben mijn rug bekeken. Ze kwamen allemaal met een andere diagnose. Maar ongeveer een jaar nadat ik die blessure had gekregen, kwam ik bij een fysiotherapeut terecht die me wél goed kon helpen. Daarna heb ik ruim acht maanden zonder rugpijn kunnen sporten.”

Handtekening

Omdat Dennis zich op de tennisbaan weer helemaal goed voelde, besloot hij in overleg met zijn vader Bob contact te zoeken met Slamstox. Dat Eindhovense sportbemiddelingsbedrijf helpt jonge, beloftevolle sporters bij het vinden van een stage-studieplek op een college of universiteit in de Verenigde Staten. Na een kennismakingsgesprek en een proefsessie - om Dennis’ tennisprestaties te kunnen beoordelen - legde Slamstox hem en Berkman senior een contract voor. De Velserbroekers zetten afgelopen voorjaar hun handtekening.

Niets leek het gedroomde avontuur nog in de weg te staan. Maar bij de eerste competitiewedstrijd van het seizoen voor zijn Santpoortse club LTC Groeneveen - begin april - ging het opnieuw fout. „In de derde set kreeg ik weer hetzelfde, pijnlijke gevoel in m’n rug. Ik dacht: ’O, nee’. Ik zag meteen mijn verblijf in de VS in gevaar komen.”

De Berkmans stelden naar eigen zeggen direct Slamstox op de hoogte. Na contact besloten de Velserbroekers en het sportbemiddelingsbureau de zaak nog even aan te zien. Maar een mri-scan in juli maakte duidelijk dat Dennis lijdt aan een serieuze rugkwaal. Die hoeft hem in het gewone leven geen parten te spelen, maar kan als hij blijft tennissen zware gevolgen hebben. Mogelijk leidt de blessure dan zelfs tot blijvend letsel, aldus de Velserbroekers. Daarom moesten zij Slamstox laten weten dat het hele verhaal niet doorgaat.

De blessure - een scheurtje in een wervelboog - zorgt voor Dennis voor een dubbele tegenvaller. Want Slamstox-eigenaar en oprichter Pedro Mol is niet van plan om de inmiddels door Bob Berkman betaalde bemiddelingskosten - 995 euro - terug te storten. Dennis ziet zich daardoor genoodzaakt het door pa lief in zijn sportieve loopbaan gestoken geld zélf bijeen te sprokkelen, met een baantje als maaltijdbezorger.

Onsportief

Dennis: „Door deze rugblessure kan ik niet meer tennissen en in elk geval voorlopig niet naar de Verenigde Staten. Daarnaast pakt Slamstox voor mijn gevoel gewoon het geld af dat mijn vader voor de stage-studie heeft betaald.”

Berkman senior vult aan: „Mol wil ook niet ingaan op mijn voorstel om een deel van de betaalde bemiddelingskosten terug te storten. Dat zou in mijn ogen niet meer dan redelijk zijn. Slamstox heeft voor de nu betaalde 995 euro te weinig geleverd. Voor een bedrijf dat zegt zich om jonge sporters te bekommeren, stelt Slamstox zich in mijn ogen zeer onsportief op.”

Misgelopen

Slamstox-eigenaar Pedro Mol vindt dat zijn bedrijf niets valt te verwijten.

„De meeste jonge sporters voor wie wij bemiddelen, komen uiteindelijk ook in de VS terecht. Maar soms gaat het mis. Door een blessure, omdat een kandidaat z’n eindexamen niet haalt of om een andere reden. Voor Dennis is het allemaal hartstikke vervelend. Maar wij kunnen hier niets aan doen. We zijn vijf à zes maanden voor hem aan het werk geweest. We hebben onder meer contact gelegd met coaches op colleges in de VS. Vier daarvan waren in Dennis geïnteresseerd. Wij wilden Dennis ook graag naar Amerika krijgen. Dat lukt dus niet. Dennis’ blessure is óók voor ons zuur. Omdat wij daardoor geld mislopen, twee derde van ons gebruikelijke honorarium. Zijn vader is van mening dat hij recht heeft op een deel van de overgemaakte bemiddelingskosten. Maar gezien de hoeveelheid energie en tijd die we in Dennis hebben gestoken, zou ik het logischer vinden als ze ons meer betalen. Onsportief? Nee, dat zijn wij niet.”

Dennis probeert ondertussen zijn zinnen te verzetten. Om zijn rugspieren te verstevigen en op die manier de blessure zo goed mogelijk onder controle te houden, werkt hij zich drie keer per week in het zweet op een sportschool. Ook ligt hij geregeld op de behandeltafel van een manueel therapeut. „Dit is een bittere teleurstelling.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen