Premium

Kickbokser Jos van Belzen uit IJmuiden (Team Spirit Beverwijk) vloert er twee in een week: ’Ik moest alleen nog even 6 kilo afvallen’ [video]

Kickbokser Jos van Belzen uit IJmuiden (Team Spirit Beverwijk) vloert er twee in een week: ’Ik moest alleen nog even 6 kilo afvallen’ [video]
Jos van Belzen na zijn overwinning tijdens Glory 69.
© Foto Glory
IJmuiden

Jos van Belzen kan je wel om een boodschap sturen. De jonge kickbokser uit IJmuiden van Team Spirit Beverwijk won in een week twee partijen. Eerst tijdens Rings in Amstelveen van Ervet Manga, afgelopen zaterdag was hij tijdens Glory 69 in Düsseldorf sterker dan de Australiër Matthew Stevens.

Twee partijen binnen een week, dat komt niet zo vaak voor in de vechtsport?

„Nee, meestal zit er minimaal zes weken tussen, of langer, als je blessures aan het gevecht overhoudt. Ik had echter geen blessures overgehouden aan de partij tegen Manga. Al heb je natuurlijk altijd wel last van je benen en handen.”

Je hebt dus niet getwijfeld toen Glory je vroeg om in te vallen?

„Nee, dinsdag werd mijn trainer gebeld en woensdagochtend werd het bevestigd. Ik wil zoveel mogelijk wedstrijden vechten. Het enige probleem was dat ik 76 kilo woog dinsdag. De wedstrijd voor Rings was tot 71 kilo, voor de partij in Duitsland moest ik minder dan 70 kilo wegen. Maar het is gelukt.”

Heb je nog afvaltips voor mensen die ook zes kilo in een week kwijt willen?

„Nou, het is vooral vocht wat ik ben kwijtgeraakt. Donderdagmiddag toen ik in Duitsland aankwam, woog ik nog 74 kilo. Maar 4 kilo in een dag is te doen. Vrijdagmiddag was het weegmoment en daarna is het zaak om langzaam je normale gewicht weer proberen te benaderen. Je moet ook wel de tijd nemen om weer aan te sterken, want het is heel zwaar om in zo’n korte tijd zoveel vocht kwijt te raken. Het is uiteindelijk goedgekomen met de hulp van de sauna.”

Glory is wel een ander niveau van Rings, maar je had uiteindelijk geen moeite met je tegenstander Stevens?

„Glory is het hoogste profniveau van de wereld binnen het kickboksen. Het was mijn tweede partij bij deze organisatie, eerder dit jaar won ik na een knock-out. In Düsseldorf won ik op punten. Stevens schopte heel veel, dat was ik niet gewend. Ook heel vreemd, uit de draai enzo. Maar door dicht bij hem te blijven staan, kon hij niet echt uithalen. Hij probeerde mij de hele tijd vast te grijpen, zodat ik hem niet kon slaan, maar ik heb hem wel een paar keer goed geraakt. Ik zag bloed van mezelf op de vloer, maar daar voel je tijdens de wedstrijd niks van. Gelukkig werd het gevecht niet gestopt, want dat gebeurt ook wel eens.”

En nu weer snel de volgende?

„Op 23 november doe ik mee aan een toernooi in Frankrijk. Bij welke organisatie dat is, weet ik niet eens. Ik hoop natuurlijk ook dat ik weer wordt uitgenodigd door Glory, het zou mooi zijn als ik wereldkampioen Marat Grigorian uit Armenië een keer kan verslaan.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen