Premium

Column ’Andermans rommel’: Leve die jonge actievoerders!

Column ’Andermans rommel’: Leve die jonge actievoerders!

Journalist Jaap Timmers bindt de strijd aan met zwerfvuil.

Logisch dat jonge mensen in actie komen.

Zij zien extreem behoudende krachten loopgraafgevechten voeren met gevestigde milieuorganisaties, die op hun beurt zijn losgezongen van de werkelijke klimaatzorg en zich bezig houden met handtekeningenacties.

De gevestigde milieugroepen vergeten (of negeren) dat de gewone man niet goed weet wat van hem verlangd wordt, en of hij meer geld kwijt is aan de milieumaatregelen. Hij eet graag vlees en is blij met zijn autootje. Die verworvenheden wil hij niet kwijt. Hij ziet de toekomst en alle doemscenario’s met angst en beven tegemoet. Begrijpelijk.

De polderdemocratie biedt geen vergezichten en talmt, uit vrees voor electorale straf. Politieke partijen zijn in paniek. Hoewel we al tientallen jaren weten dat we de planeet uitputten en vervuilen.

Wie verbaasd is dat jonge, geweldloze activisten het heft in handen nemen, moet zich schamen. De Zweedse Greta Thunberg, en andere jonge mensen die zich in Amsterdam laten oppakken, verdienen onze sympathie. Net als boeren en akkerbouwers, die moeten bloeden voor alles wat wij verzuimd hebben te doen.

De milieuzaak staat nu op scherp, dat is goed. We kunnen niet eindeloos blijven polderen. De clash zal misschien leiden tot verstandig overleg en praktische maatregelen, waarvoor wél maatschappelijk draagvlak is.

Er zijn lichtpuntjes.

Bijvoorbeeld aan het front van het zwerfvuil. Statiegeld op plastic flesjes en drankblikjes - een maatregel die tot dusver vakkundig is afgewend door de verpakkingsindustrie - lijkt er volgend jaar toch te komen. Dat zal helpen bij een schonere woonomgeving. Herbruikbare festivalglazen doen hun intrede.

Onze eigen opperzwerfvuilraper Dirk Groot uit Purmerend staat op nummer 1 van Trouws Duurzame Top 100. Als geen ander in Nederland vroeg hij de afgelopen jaren aandacht voor de problematiek. Met zijn actie Zwerfinator prikt hij de bermen schoon, en eist hij dat de politiek en bedrijfsleven doorpakken. Hulde Dirk!

Ik word ook blij van popmuzikant David Byrne die de wereld positieve klimaatontwikkelingen aanreikt op zijn website ’Reasons to be cheerful’. En van zeebioloog Jan Andries van Franeker, die bij ’Vroege vogels’ vertelde dat de noordse stormvogels allengs minder plastic in de maag hebben.

We kunnen het wel.

Reageren? j.timmers@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.