Premium

Mensch, durf te leven!

1/2

Durf! Durf te veranderen, durf ambitieus te zijn, durf te dromen. Bart Verhaeghe bepleit in ’Durf!’ meer ambitie en lef. Alyson Connolly leert ons met ’Spreken in het openbaar voor dummies’ in 395 pagina’s (die goed in twee blijken samen te vatten) eveneens dat je om gehoord te worden over je schaduw moet springen.

Recensie | Boeken

Durf!

De Vlaming Bart Verhaeghe kan terugzien op een voltooide rechtenstudie en een geslaagde loopbaan als voetballer en vastgoedondernemer. Zijn interessante loopbaan en zijn menselijke visie op de maatschappij maken dat hij iets te vertellen heeft. Hij nodigt ons uit voluit te leven. Niet te miezemauwen om tegenslag en al wat op het werk en thuis vast niet lukt, maar het lot in eigen hand te nemen. Te doen, te dromen, te durven. Lef en ambitie te ontwikkelen.

Eén van de mooie voorbeelden die hij aan de hand van zijn tien geboden noemt in zijn recent verschenen boek ’Durf!’ is Charles Eugster. Eugster is een Britse tandarts die op zijn 85-ste besloot om aan zijn conditie te gaan werken onder het motto ’You can start a new life, at any age’. Hij werd wereldkampioen op de Wold Master Championships in de categorie 95-100-jarigen (geweldig dat zoiets bestaat!) en won nog diverse andere prijzen voor hij op zijn 98-ste overleed.

Verhaeghe wil er maar mee aangeven, dat er nooit een excuus is om je leven geen andere wending te geven, dat je vooruit moet kijken en gewoon maar moet beginnen met plannen maken en die uit te voeren. Durf te veranderen, durf problemen te benoemen, durf ambitie te hebben, houdt hij de individuele lezer voor, maar ook ondernemers en zelfs de overheid. Zijn visie reikt ver, hij helpt ons graag het hoofd te bieden aan de problemen waarmee wij in de Westerse wereld meer en meer te kampen krijgen. Ook al mooi is dat hij de opbrengst van het boek schenkt aan onder andere het Vlaamse Antikankerfonds.

’Durf’, Bart Verhaeghe, uitgeverij Van Halewyck, 221 blz, prijs 22,50 euro, ISBN 9789461317896

’Spreken in het openbaar voor dummies’

Alyson Connolly verloochent haar achtergrond als stempedagoog niet in haar boek ’Spreken in het openbaar voor dummies’. Een fantastisch gedetailleerd boek dat op goed te volgen wijze ingaat op alle aspecten die bij een gesprek met meer dan twee mensen of het toespreken van een volle zaal komen kijken. Piepers, mompelaars en wriemelaars en ieder die bevreesd is om zijn mond open te doen, vind in het boek voldoende houvast om voldoende zelfvertrouwen te ontwikkelen om naar voren te stappen en te speechen.

Natuurlijk kun je het boek van de inleiding tot de index op bladzijde 395 hoofdstuk voor hoofdstuk doornemen. Maar het fijne aan dit boek is dat je kriskras bladerend overal kunt blijven hangen aan interessante weetjes en korte uitlegstukjes over je eigen pijnpunten en het gebrek aan durf die maken dat je een boek als dit leest. Gaandeweg pik je van alles op: hoe je omgaat met je angst, hoe je je stem gebruikt, hoe je staat of zit of loopt, wat je kunt oefenen, hoe je op respons reageert, welke hulpmiddelen je ten dienste staan, dat je vroeg moet komen, water bij de hand houdt etcetera, enzovoorts. Ook handig om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, leert Connolly. Zij heeft al haar goede ervaringen samengevat op twee bladzijden voorin het boek. Snij die er voorzichtig uit en hou het als moedgever bij de hand. Dan komt het vast goed.

’Spreken in het openbaar voor dummies’, Alyson Connolly, Uitgeverij BBNC, 395 blz, prijs 29,99 euro, ISBN 9789045356471

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.