Premium

Dirk Zwanenburg van Lotuz ziet met aankoop voormalige showroom Martin Schilder een wens in vervulling gaan: ’We krijgen een snoezelkamer’

Dirk Zwanenburg van Lotuz ziet met aankoop voormalige showroom Martin Schilder een wens in vervulling gaan: ’We krijgen een snoezelkamer’
IJmuiden

„We kwamen ruimte tekort”, leggen Dirk Zwanenburg en Petra Stolp van Lotuz dagbesteding uit terwijl hij in de nu nog lege ruimte van de voormalige showroom van Martin Schilder staat.

In een deel van het pand aan de Zeeweg zal binnenkort, ’het liefst gisteren’, gestart worden met activiteiten voor de mensen die komen bij de dagbesteding. Zwanenburg: „Mensen met Downsyndroom, autisme, psychische klachten of een lichamelijke of verstandelijke beperking. Iedereen die we zorg kunnen bieden, is welkom. Voor ieder wordt op maat dagbesteding gezocht, voor de een is het verzorgen en knuffelen van een konijn al voldoende, anderen willen meer uitdaging en gaan bijvoorbeeld aan de slag om vuil te rapen bij McDonald’s of werken bij Telstar.”

Belevingswereld

Omdat Zwanenburg en zijn compagnon Stolp graag aansluiten op de belevingswereld, was er extra ruimte nodig. Die hebben ze gevonden in een deel van de voormalige showroom, waar voorheen ook een informatiecentrum over de aanleg van de snelbusbaan was. Een ideaal pand, al had Zwanenburg het niet erg gevonden als het andere deel van de showroom er ook bij hoorde. „Maar dat is van iemand anders, die dat jaren geleden al heeft gekocht.”

Het is een uitbreiding van het aantal vierkante meters, maar de groepen worden niet groter benadrukt Zwanenburg. „We willen zoveel mogelijk aansluiten bij de mogelijkheden en interesses van de mensen die bij ons komen. Het wordt wat krap in het pand aan de Willemsbeekweg en hier kunnen we een snoezelkamer aanleggen.” De kamer met ligplekken waar je kunt ontspannen en waar je zintuigen worden geprikkeld door middel van zachte verlichting is een wens die in vervulling gaat. De ruimte wordt professioneel aangelegd en daarvoor zoekt Lotuz nog naar sponsors.

Verbouwen hoeven Zwanenburg, Stolp en de rest van het team van Lotuz niet. In de ruimte naast de busbaan komt een plek om creatief te zijn en in de ruimte aan de Zeeweg komt een ’schoenenvrije-zone’ recreatieruimte. „Sommige van onze mensen werken graag op de grond, dan wil ik daar geen vuil. Anderen bewegen zich op de grond voort. En hoe makkelijk is het om je schoenen uit te doen. Daarachter komt een plek waar tv gekeken kan worden of waar je je even terug kunt trekken.” Stolp wijst op een ruimte achter de recreatieruimte, daar komt een kantoor. „Soms willen cliënten een op een iets vertellen, daar nemen we altijd de tijd voor. Ze vinden het fijn dat we ze zo serieus nemen. Als je door het kantoor loopt, kom je in de snoezelruimte.”

Dagritme

De dagbesteding trekt niet uit het pand aan de Willemsbeekweg en de groepen worden ook niet gesplitst of gescheiden van elkaar. Zwanenburg: „Ons dagritme is opgebouwd in blokken van pauzes en werk of ontspanning. Voor de invulling van de ontspanning kan straks ook gebruik gemaakt worden van een ruimte aan de Zeeweg.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.