Haarlems Kamerlid Van Haga wil beslist van huurder af

Wouter Hendrikse is begonnen met opruimen.
© United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Wybren van Haga uit Haarlem is niet bereid het grootse gebaar te maken, zoals de kortgedingrechter van het gerechtshof Amsterdam voorstelt, om nog eens met huurder Wouter Hendrikse om de tafel te gaan zitten. Voor een bespreking is het volgens de ex-VVD'er te laat, daarvoor zijn de verhoudingen te veel besmeurd.

In een laatste poging op de Essenhof in Haarlem te kunnen blijven wonen, tekende huurder Hendrikse hoger beroep aan tegen de uitspraak vorige week van de voorzieningenrechter van de rechtbank Haarlem die vonniste dat hij zijn hofjeswoning moet verlaten.

Hendrikse is in hoger beroep gegaan, omdat hij zegt dat er een mondelinge toezegging van Van Haga is dat hij na 2 jaar in de woning mag blijven als hij op tijd de huur betaalt. Deze belofte zou door een aantal bewoners van het hofje bevestigd kunnen worden, alsmede door de zoon van Hendrikse.

Van Haga ontkent dit en stelt dat hij deze 'doorstroomwoningen' in 2016 aankocht om kwetsbaren in de samenleving tijdelijk, voor 2 jaar, onderdak te bieden. Dat hijzelf die regel ook niet altijd naleeft, bleek donderdag toen Van Haga toegaf dat er in die tussentijd bewoners zijn geweest die na 2 jaar hun contract verlengd had gekregen.

Op de vraag van het Hof of zich al een geschikte kandidaat voor de woning van Hendrikse heeft gemeld, zei Van Haga dat een gescheiden dame met een koophuis in Haarlem en een vakantiehuis in Frankrijk, de woning wilde betrekken. Een opmerking waarbij de voorzitter verbaasd zijn wenkbrauwen ophaalde.

De uitspraak is op 5 november.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.