Premium

Gemeenteraad Haarlemmermeer herdenkt Cees Broekhoven met minuut stilte

Gemeenteraad Haarlemmermeer herdenkt Cees Broekhoven met minuut stilte
Cees Broekhoven, Rabobank-directeur en Nieuw-Venneper.
© archieffoto
Hoofddorp

De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft donderdagavond een minuut stilte gehouden voor de die ochtend overleden Cees Broekhoven uit Nieuw-Vennep.

Broekhoven (1940) was al geruime tijd ziek. De Nieuw-Venneper was veertig jaar directeur van Rabobank Haarlemmermeer. In 1968 begon hij, nadat hij bij de marine had gediend, in die baan toen hij als 27-jarige werd benoemd tot directeur van de Rabobank Nieuw-Vennep, de jongste directeur die de bank ooit aanstelde.

De Venneper hield het niet bij bankzaken alleen. Hij zat zestien jaar voor het CDA in de gemeenteraad van Haarlemmermeer en twaalf jaar lid van Provinciale Staten van Noord-Holland. „Twaalf jaar lang ging hij op zijn fiets van Nieuw-Vennep naar Haarlem voor de Statenvergadering. Daar gold hij als financieel specialist en kreeg ook van politieke tegenstanders complimenten over zijn constructieve opstelling in het debat”, aldus Haarlemmermeers burgemeester Marianne Schuurmans donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

In die gemeenteraad was Broekhoven „een volksvertegenwoordiger die zijn emoties toonde en op pakkende wijze zijn standpunten kon weergeven. De raadsleden van toen waren vertrouwd met zijn zogenaamde Broekhoviaanse beeldspraak, waarin allerlei diersoorten een belangrijke rol speelden”, aldus Schuurmans.

Broekhoven liet het niet bij de bank en politiek. Hij was in talloze organisaties actief, variërend van tennisvereniging Nieuw-Vennep tot het Adamas inloophuis. Zijn focus lag op Haarlemmermeer in het algemeen en Nieuw-Vennep in het bijzonder. „Voor Cees was de ontwikkeling van zijn dorp Nieuw-Vennep tot grote woonplaats een gegeven, maar daarbij mocht de menselijke maat niet uit het oog worden verloren”, aldus de burgemeester. ,,Het spijt mij dat ik Cees Broekhoven niet heb kunnen ontmoeten in de ruim drie maanden dat ik uw burgemeester ben. Ik heb vandaag begrepen dat ik daarmee de kennismaking met een bijzondere man heb gemist.’’

Als bankier had Broekhoven hart voor agrarisch Haarlemmermeer, maar hij zag ook de ontwikkelingen naar de toekomst. Het hoofdkantoor van de bank verhuisde niet voor niets uit het centrum van Hoofddorp naar kantorenpark Beukenhorst. Bij de opening van dat kantoor werden cadeautjes in de vorm van geld voor een goed doel op prijs gesteld. Broekhoven stuitte op het punt dat bedrijven geld willen geven en goede doelen het willen ontvangen, maar dat ze elkaar niet kennen. Daarom richtte hij de stichting Bedrijf en Samenleving op.

In 1985 maakte de Rabo-directeur de publicatie van het boek ’n Rondje Haarlemmermeer mede mogelijk, gemaakt van een serie van 26 portretten van alle Haarlemmermeerse kernen in Haarlems Dagblad.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.