Premium

Na slakverwerker Harsco krijgt straks ook Tata Steel zelf een serie dwangsommen aangezegd; voor roetwolken door ’rauwe ovens’ Kooks- en Gasfabrieken

Na slakverwerker Harsco krijgt straks ook Tata Steel zelf een serie dwangsommen aangezegd; voor roetwolken door ’rauwe ovens’ Kooks- en Gasfabrieken
Een rauwe kooksoven, gezien vanuit het raam van Dirk Weidema.
© foto dirk weidema
Haarlem

De Kooks- en Gasfabrieken van Tata Steel produceren niet schoon genoeg. Regelmatig schieten grote zwarte roetwolken de lucht in en Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied accepteert dit niet langer, bleek donderdag tijdens een hoorzitting van de Hoor- en Adviescomissie van de provincie Noord-Holland.

Het staalbedrijf kan binnenkort in de brievenbus een Last onder Dwangsom verwachten. Nog niet bekend is wat daar precies in komt te staan. De nieuwe serie dwangsommen werd donderdag aangekondigd door R. de Grunt van de Omgevingsdienst.

IJmuidenaar Dirk Weidema maakte bij de commissie bezwaar tegen de afwijzing van een handhavingsverzoek door de Omgevingsdienst. Weidema woont tegenover Kooks- en Gasfabriek 1 en ziet daar met zeer grote regelmaat zwarte roetwolken de lucht in gaan. Hij vreest voor schade aan de gezondheid van omwonenden en heeft de kwestie meerdere keren aangekaart bij de dienst, die tot dusver echter weigerde in te grijpen.

Maar tijdens de zitting bleek dat de kaarten ineens anders liggen. ,,Gedeputeerde Staten is van standpunt gewisseld. Het ontstaan van rauwe ovens wordt voortaan gezien als overtreding en er komt handhaving”, kondigde ambtenaar De Grunt aan.

Uitdrukkingen

Het gaat om zo’n 150 ’rauwe ovens’ per jaar, volgens de Omgevingsdienst. Volgens Weidema moet dat overigens meer zijn.

De Grunt probeerde de 150 overtredingen in perspectief te plaatsen. ,,Er zijn jaarlijks 100.000 uitdrukkingen uit de kooksfabriek. Het percentage rauwe ovens is in verhouding klein en ik verwacht niet dat de omgeving er last van heeft.”

Twee vertegenwoordigers van Tata Steel die bij de hoorzitting aanwezig waren, legden uit hoe een rauwe oven ontstaat. Door overschakeling van Hoogovensgas naar Kooksovengas als brandstof voor de verhitting van de kooks, ontstaan temperatuurverschillen in de ovenbatterij. Daarbij kan het gebeuren dat ondanks voortdurend bijschakelen van de apparatuur, er delen van de kooks niet voldoende worden ontgast. Zodat dit gas vrij komt zodra het na de garingsperiode in contact komt met de buitenlucht. De Tata Steel-technicus legde uit dat zo in een ’slechte maand’ tot 28 rauwe kooksovens worden geproduceerd.

Een suggestie van advocaat Bondine Kloostra van Dirk Weidema om af te zien van overschakelen op een ander soort gas, is volgens de Tata-technicus niet mogelijk en ook verzet dit zich volgens hem tegen Europese regels die voorschrijven dat de ’Best Beschikbare Technieken’ (BBT) moeten worden gebruikt bij de productie van staal.

Volgens die regels moeten restgassen worden hergebruikt. Overigens lieten de Tata-medewerkers weten dat rauwe ovens ook in de ogen van de fabrikant zelf ’ongewenst’ zijn. ,,Maar er staat nergens in de vergunning dat er geen ongare kooksovens mogen zijn.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.