Premium

Haarlem geeft boetes bij dragen verboden logo motorclub: maximaal 4000 euro

1/2
Haarlem

De politie trekt de touwtjes strakker aan om de openbare orde in Haarlem te bewaren. Zo kunnen leden van verboden motorclubs een fikse boete krijgen als ze de logo’s van deze club op straat dragen.

Dat volgt uit de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van het college van B en W. De nieuwe regels pakken ongewenst gedrag op meer vlakken aan.

Niet alleen wordt het dragen van de logo’s en andere uiterlijke kenmerken van de verboden motorclubs Hells Angels, Bandidos, Satudarah en No Surrender strafbaar met een maximale boete van zo’n 4000 euro. Ook komt er een verbod op het gebruik van lachgas op straat, een verbod op (soft)drugsgebruik op straat en mogen gasballonnen niet meer worden opgelaten.

Het dragen van de logo’s van motorclubs wordt via de APV in de ban gedaan, omdat dat nog niet mogelijk is op basis van landelijke wetgeving aangezien er nog rechtszaken rond deze motorclubs lopen. Volgens het college hebben deze ’wetteloze en gewelddadige motorclubs een ontwrichtend effect op de samenleving’. Als motorclubs niet verboden zijn, zoals de Hardliners die afgelopen zomer een fotosessie hielden op het bordes van het Haarlemse stadhuis, kan niet worden ingegrepen.

Het verbod op het gebruik van lachgas is naar aanleiding van de enorme toename van het gebruik van de ballonnetjes met dit middel. Dat bleek onder meer bij de vorige editie van Bevrijdingspop in Haarlem. Ook mag lachgas niet meer worden verkocht in horecazaken, zoals bij Globos Food & Drinks aan de Smedestraat. Gebruik van lachgas kan leiden tot onberekenbaar gedrag en bewusteloosheid, onoplettendheid en hallucineren.

Ook worden bijna alle denkbare helium- en hete luchtballonnen in de ban gedaan. Het gaat om herdenkingsballonnen, biologisch afbreekbare ballonnen, vuurballonnen, gelukslampions, wensballonnen, papierballonnen en geluksballonnen.

De reden is dat het oplaten van ballonnen schade aan het milieu veroorzaakt en ook brandgevaar oplevert. Zo’n ballon kan bijvoorbeeld terechtkomen op een rieten dak. Inmiddels geldt in 31 procent van de gemeenten in Nederland deze regel al, waaronder Heemstede en Bloemendaal.

Met het verbod op het gebruik van (soft)drugs in de openbare ruimte sluit het college aan bij de regels voor het drinken van alcohol op straat.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.