Premium

Opinie: Gedraai in Heemskerk over beschermen groene lopers

Opinie: Gedraai in Heemskerk over beschermen groene lopers
Een van de groene lopers door Heemskerk.
© Illustratie uit Groenbeleidsplan

Vol verbazing keek de Heemskerkse wethouder Gaatze de Vries donderdagavond naar het debat in de raadscommissie ruimtelijke ordening. Die maakte in één maand tijd een draai van 180 graden. Eerst moest hij van de commissie woningbouw boven het groen kiezen, nu moest hij het groen in de gemeente meer beschermen.

Groen moet groen blijven. Anders moet er in de buurt nieuw groen aangelegd worden. Liefst moet er meer groen komen. Met name de groene lopers door de gemeente, de groene hoofdstructuur, moeten intact blijven. Dat is de kern van het Groenbeleidsplan dat de gemeenteraad over twee weken verwacht aan te nemen.

Stationsgebied

Het is CDA-fractievoorzitter John van Nimwegen een doorn in het oog. Heemskerk kan straks helemaal niet meer bouwen in het groen. Volgens hem mag er dan niet aan het eind van de Baandert gebouwd worden, en kan zelfs het plan bij het station (300 woningen) in de prullenmand. En groen is heilig, maar bouwen is heiliger voor het CDA.

Van Nimwegen kreeg vorige maand bijval van Karel Rozemeijer (Liberaal Heemskerk) en Jan Geert Bakker (VVD). Inwoners die tegen een bouwplan zijn, mogen geen stok vinden in het Groenbeleidsplan, vonden ze.

Dus paste wethouder De Vries zijn plan aan. Niet langer moest verdwijnend groen hersteld of gecompenseerd worden, proberen was voldoende. Kennelijk schrokken de raadsleden van de consequenties van hun grote woorden, want donderdagavond werd de nieuwe formulering toch wel slap gevonden, te weinig ambitieus en in elk geval niet nodig. ,,Van de groene longen, de hoofdstructuur, blijven we af’’, zei Rozemeijer. Van Nimwegen kon praten als Brugman tegen het ’absolutisme’ in het groenbeleid, het CDA stond alleen.

Dus draait de gemeenteraad over twee weken het groenbeleid weer terug. Niet dat het veel uitmaakt, want het heeft geen juridische status. De bestemmingsplannen zijn bindend. En in de Omgevingsvisie, die nu opgesteld wordt, worden groen, wonen, bedrijvigheid, sport en bewegen en andere belangen tegen elkaar afgewogen. En dan kan bouwen belangrijker blijken dan het groen.

Toch blijft het een rare vertoning in de gemeenteraad van Heemskerk. Raadsleden die de consequenties van hun woorden niet goed inschatten. Een wethouder die de juridische betekenis van zijn beleid niet duidelijk kan maken aan de raad. Geen basis voor vertrouwen in de gemeentepolitiek.

Eric Kok

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.