Ook tegenstanders separatisten de straat op

ANP Producties | Bron: ANP
Barcelona

Tegenstanders van onafhankelijkheid voor de Spaanse regio Catalonië hebben zondag in Barcelona een tegendemonstratie gehouden. Daar stelde de leider van de Ciudadanos-partij dat de regering meer moet doen om een einde te maken aan de chaos die volgde op de veroordeling van separatistenleiders.

Catalonië is al een week het toneel van protesten. Die volgen op de veroordeling van negen separatistische leiders tot jarenlange gevangenisstraffen. Zij hielden in 2017 een illegaal referendum over onafhankelijkheid van hun welvarende regio aan de Middellandse Zee. Bij ongeregeldheden zijn onlangs tientallen gewonden gevallen.

Onafhankelijkheid is een gevoelige kwestie in de regio, waar zo'n 7,5 miljoen mensen wonen. Uit een peiling uit juli bleek dat ruim 48 procent van de inwoners tegen afscheiding is. 44 procent was voor. "Wij Catalaanse Spanjaarden zijn talrijker dan separatisten", zei een 58-jarige vrouw op de manifestatie van zondag. Ze had een Spaanse vlag over haar schouders gehangen.

Op de tegendemonstratie zwaaiden honderden mensen met Spaanse vlaggen. "Ik ben Spaans, Spaans, Spaans", scandeerde de menigte. Ciudadanos-leider Albert Rivera, die zelf uit Barcelona komt, hekelde de recente onlusten. "Mensen kunnen hun kinderen niet meer naar school brengen, ze kunnen hun bedrijven niet openen", klaagde de politicus. "We hebben een Spaanse regering nodig die de zwakken beschermt."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.