Velsen speelt gelijk tegen Be Quick 1887

Velsen-spits Patrick Castricum probeert de keeper van Be Quick met een listig hakballetje te passeren.

Velsen-spits Patrick Castricum probeert de keeper van Be Quick met een listig hakballetje te passeren.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Rob Spierenburg
Driehuis

Dat succes snel went bleek zondag na de wedstrijd tussen hoofdklassers Velsen en Be Quick 1887. Heel wat spelers van de thuisploeg baalden als een stekker van de 1-1. Omdat een overwinning zeker tot de mogelijkheden had behoord. Maar hoelang is het helemaal geleden dat Velsen als eersteklasser bijna ten onder ging aan de spanning in de strijd om de titel?

Velsen heeft dus een spoedcursus volwassen worden achter de rug. Net als vorig jaar geeft iedereen alles. Zo ook spits Patrick Castricum. Lichtvoetig is hij niet. Dat weet de aanvaller ongetwijfeld als geen ander. Dus gooit hij andere kwaliteiten in de strijd. Trekken en sleuren. De kont er in draaien. De tegenstander altijd laten voelen dat hij er is. Breed leggen als het moet; uithalen als het kan. Zijn grootste wapen is zijn doelgerichtheid. Zelfs geblinddoekt weet de bonkige spits het vijandelijke doel te vinden. Die kwaliteit maakt hem zo gevaarlijk.

Handen vol

De verdedigers van Be Quick hadden 93 minuten lang de handen vol aan de nummer 9. Castricum incasseert en deelt zo links en recht eens wat uit. Nooit voldoende gemeen voor een scheidsrechter om te fluiten. En als de spits de kans krijgt, dan slaat hij toe. Met de voet of met het hoofd. Nagenoeg altijd binnen het doelkader. Soms er tegenaan, zoals zondag.

In de 70ste minuut wurmde Castricum zich vrij in het strafschopgebied van Be Quick. De bal viel lekker voor zijn rechtervoet en boem! Snoeihard vloog de bal via de lat over.

Het was een fase waarin Be Quick wankelde maar overeind bleef. Na een afwachtende eerste helft van twee kanten was het Misha Plug die als eerste de schroom van zich afgooide. De centrale verdediger haalde van twintig meter hard uit, maar zag de bal via de lat naar de grond slaan. Stuiterde de bal vóór de lijn? Er op? Er achter? Scheidsrechter Tjong-A-Hung kon niets anders doen dan door laten spelen. Want hij had het niet gezien. Net zo min als zijn verkeerd opgestelde assistent.

De verbeten Velsense jacht op een voorsprong werd ruw verstoord toen Be Quick zich na ruim een uur soepel naar 0-1 counterde. De aarzeling in het centrum van Misha Plug en Remco van Dam duurde voor spits Arnoud Bentum precies lang genoeg om er definitief vandoor te zijn. Vier minuten later was het alweer gelijk toen Bastiaan Scholten een vrijvallende bal op zijn slof nam en knap laag hield: 1-1.

In de laatste twintig minuten drong Velsen weliswaar aan, maar wilde niet nogmaals in het mes lopen. Gas geven met het rempedaal veilig onder de andere voet. De 1-1 werd logischer en logischer. Martin Haar kon wel leven met het resultaat. ,,Zonder meer de best spelende ploeg die wij tot nog toe tegenkwamen’’, zei hij over Be Quick 1887 uit het Groningse Haren dat in de bus ruim twee en een half uur de tijd had om na te praten over de remise.

Velsen: Albers, Dijkhuizen, Van Dam, Plug, Van den Boogaard, Beck, Agyapong, Scholten, Van Ooijen, Castricum, Kloosterboer.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen