Bangladesh stuurt vluchtelingen naar eiland

ANP Producties | Bron: ANP
Dhaka

Duizenden Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh hebben ingestemd met een omstreden verhuizing naar een eiland voor de kust. Een overheidscommissaris uit Cox's Bazar zei dat "zo'n 6000 tot 7000 vluchtelingen hebben toegezegd naar Bhasan Char te willen gaan".

De autoriteiten willen in totaal zo'n 100.000 vluchtelingen naar het eiland in de Golf van Bengalen sturen. Critici zetten vraagtekens bij de bewoonbaarheid van Bhasan Char. Eilandbewoners zouden bijvoorbeeld kwetsbaar kunnen zijn als zware stormen overtrekken.

De verhuizing is bedoeld om de druk te verlichten op overvolle vluchtelingenkampen bij Cox's Bazar. Daar bevinden zich ongeveer een miljoen Rohingya uit buurland Myanmar. Op Bhasan Char is volgens de autoriteiten infrastructuur aangelegd die mensen moet beschermen tegen overstromingen.

Onduidelijk wanneer

Een 50-jarige man uit vluchtelingenkamp Leda bevestigt dat hij met zijn gezin wil vertrekken naar het eiland. Ze kregen videobeelden te zien van de onderkomens die daar zijn gebouwd. "Het kamp hier is erg overbevolkt. Er zijn problemen met voedsel en huisvesting", stelt de vluchteling, die vier kinderen heeft.

Het is nog onduidelijk wanneer de verhuizing gaat beginnen. De overheidscommissaris sprak over begin volgende maand. Een hoge marinefunctionaris die betrokken is bij de bouwwerkzaamheden op het eiland zei echter dat waarschijnlijk vanaf december zo'n vijfhonderd vluchtelingen per dag gestuurd kunnen worden.

De autoriteiten zeggen dat Rohingya-leiders naar Bhasan Char worden gebracht om de faciliteiten te inspecteren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.