Kritiek op snelle brexitplanning regering

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Britse politici reageren woest op de wens van de regering om brexitwetgeving in sneltreinvaart door het Lagerhuis te loodsen. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon klaagde op Twitter dat complexe en belangrijke wetgeving in drie dagen door het parlement "wordt geramd".

De regering wil de 'withdrawal agreement bill' (WAB), die de nieuwe brexitdeal met de EU omzet in Britse wetgeving, dinsdag voorleggen aan het Lagerhuis. Daar moet de behandeling van de wetgeving donderdag worden afgerond. Daarna wordt de WAB voorgelegd aan het House of Lords, het Hogerhuis van het Britse parlement.

Het parlement moet die snelle planning nog wel goedkeuren. Dat moet dinsdag gaan gebeuren. Het Conservatieve parlementslid Jacob Rees-Mogg zegt dat tegenstemmers ervoor kiezen om "geen brexit te hebben op 31 oktober". Dat is de datum waarop het Verenigd Koninkrijk momenteel de EU moet verlaten, tenzij uitstel wordt verleend.

De planning leidt ook in het Lagerhuis tot verzet. Meerdere oppositiepartijen hebben volgens Britse media kritiek geuit.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.