Assange balt vuist richting fans in rechtbank

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is maandag verschenen in een Londense rechtbank. Voor- en tegenstanders van Assange waren in de ochtend bij diezelfde rechtbank, die uiteindelijk moet bepalen of de geboren Australiër aan de Verenigde Staten mag worden uitgeleverd. De VS verdenken Assange van spionage. Hij publiceerde vertrouwelijke informatie op WikiLeaks, de omstreden website die hij in 2006 oprichtte.

Assange verscheen maandag in een blauw pak en balde zijn vuist in de richting van zijn supporters, die op de publieke tribune zaten. Ook droeg hij geen baard meer, in tegenstelling tot toen hij verbleef in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Daar zocht hij zijn toevlucht in 2012 om te voorkomen dat hij aan Zweden werd uitgeleverd. In dat land wordt hij verdacht van seksueel wangedrag. Ecuador wees de Australiër eerder dit jaar de deur, waarna de Britse autoriteiten hem arresteerden.

De zitting over het uitleveringsverzoek van de VS zal in februari volgend jaar plaatsvinden. De advocaten van Assange vroegen de rechtbank om een uitstel van drie maanden, maar rechter Vanessa Baraitser stemde daar maandag niet mee in. De 48-jarige Assange heeft in de VS achttien aanklachten tegen zich lopen. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan riskeert hij een decennialange gevangenisstraf.

Bewonderaars zien Assange als een held die machtsmisbruik van de regering laat zien. Tegenstanders schilderen hem af als een gevaarlijk figuur die de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.